ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

8 February, 2018 - 03:47

Categories: 

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Νovartis – Διέρρευσαν στοιχεία από τη δικογραφία, καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων

Εν μέσω έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων συνεχίζονται οι διαρροές από τη δικογραφία για την υπόθεση της Νovartis.

 

«Η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis, απάντησε προ ολίγου το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

O πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τονίσει ότι, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια και έκανε λόγο για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος δικαίου», επισημαίνοντας ότι, σε μια δημοκρατία η δικαιοσύνη δεν μπορεί να φορά κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του ελληνικού λαού.

 

Κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. «Η κυβέρνηση φυσικά και δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, ούτε ο Πρωθυπουργός», υπογράμμισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

 

«Η δημόσια παραδοχή του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι θεσμικά αδιανόητη. Και επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία» τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου προσθέτοντας πως «μετά τη δήλωση Πολάκη, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να προστατεύει τους τάχα ανώνυμους μάρτυρες».

 

Για επιχείρηση της κυβέρνησης να στήσει πολιτική σκευωρία εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι η όλη μεθόδευση καθοδηγείται από τον κ. Τσίπρα. Δεν ενδιαφέρονται για την «διαφάνεια», επιχειρούν μόνο να καθαρίσουν «πολιτικούς λογαριασμούς» με τους αντιπάλους τους, τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν.

 

«Για άλλη μια φορά οι πολίτες βλέπουν ένα σοβαρό σκάνδαλο να γίνεται κλωτσοσκούφι ανάμεσα σε υπουργούς, κομματικούς παράγοντες, «πρόθυμους» αναλυτές και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους. Την αρχή έκανε η κυβέρνηση διαρρέοντας επιλεκτικά ονόματα και κατηγορίες για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους», αναφέρει το Ποτάμι για την υπόθεση Novartis.

 

«Η κυβέρνηση εντελώς απροκάλυπτα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας

και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται να δίνει σχετική εντολή, συζητούν, αξιολογούν, προαναγγέλλουν και οιονεί δικάζουν για την υπόθεση Novartis», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.

 

Προηγήθηκε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία κυριάρχησε η υπόθεση Νovartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της δικογραφίας, προκειμένου να αποφασιστεί εάν το κόμμα θα καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.

 

Εν τω μεταξύ, στη διάθεση όσων είχαν υποβάλει αίτηση βρίσκεται το υλικό της δικογραφίας. Ήδη, συνεργάτες πολιτικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στη δικογραφία, έλαβαν αντίγραφό που αποτελείται από χιλιάδες σελίδες. Μεταξύ αυτών, οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος.

 

Για «πραγματικό σκάνδαλο μεγάλης διάρκειας», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όσον αφορά τις διαρροές που αφορούν σε πρόσωπα, υποστήριξε ότι, «υπήρχαν εδώ και μήνες και δημοσιεύθηκαν, ενώ η αναπαραγωγή αυτών των δημοσιευμάτων ήταν η βάση των δηλώσεων που γίνονται».

 

Να αποκαλυφτούν αμέσως οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ζήτησε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο Άδωνις Γεωργιάδης και διερωτήθηκε «τι κάνει η εισαγγελία», μετά τις σημερινές δηλώσεις Πολάκη ότι, οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis.

 

«Σκευωρία δίχως προηγούμενο», χαρακτηρίζει την υπόθεση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη και σημειώνει ότι θα ενημερώσει αναλυτικώς για την υπόθεση τα μέλη της Κομισιόν και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

 

Την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου ζήτησε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, προκειμένου να αποδειχθεί, όπως είπε, ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα, Κων/νο Φρουζή.

 

Διέρρευσαν στοιχεία από τη δικογραφία

 

Oι πρώτες σελίδες της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis ήρθαν στη δημοσιότητα, μέσω διαρροών στα μέσα ενημέρωσης.

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως της δημοσιότητας και φέρεται να περιέχεται στη δικογραφία, εκτός από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης», «Ιωάννης Αναστασίου» και «Αικατερίνη Κελέση», προκύπτει ότι υπάρχει και ένας ακόμη μάρτυρας, ο οποίος έδωσε κατάθεση στις 8 Ιανουαρίου 2018.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», στην κατάθεσή του φέρεται να αναφέρει: «Κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρία επικοινωνίας (…) συμφερόντων (…) έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας (…) με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου (…) ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν».

 

Σε άλλο σημείο φέρεται να προσθέτει: «Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Novartis – στην Ελλάδα-, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρίας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μάρτυρας ανέφερε πως «η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρίας».

 

«Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του Υπουργείου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και του Γενικού Διευθυντή (…) που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Novartis την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό», φέρεται να αναφέρει ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

«Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή. Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων και αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού», φέρεται να προσθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Σε άλλο σημείο, ο μάρτυρας φέρεται να σημειώνει: «Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρίας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

 

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου. Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας ‘το Βήμα’ το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου», φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Όπως σημειώνει, τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis. «Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και για την συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» αναφέρει ο μάρτυρας και προσθέτει σε άλλο σημείο: «Θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».

 

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης ο μάρτυρας φέρεται να αναφέρει: «Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος …». Και προσθέτει – σύμφωνα με πληροφορίες: «Ο συγκεκριμένος υπουργός αρχικά ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί φρόντιζε ώστε να δίνεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της Novartis, σίγουρα ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων».

 

 

 

πηγή Αθήνα 9.84

olymbic idea