ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

12 October, 2017 - 03:44

Categories: 

Απομακρύνονται οι γερανοί από τον Παρθενώνα

Ένα “νέο” Παρθενώνα θα αντικρίζει το κοινό από το νέο χρόνο, καθώς η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης προβαίνει σε αναδιάταξη του εργοταξιακού εξοπλισμού του αναστηλωτικού έργου στο μνημείο.

Έως το τέλος του έτους ο γερανός, που από το 2011 δεσπόζει στην εμβληματική δυτική πλευρά του Παρθενώνα, θα έχει μεταφερθεί εντός του μνημείου, ώστε οι εργασίες να συνεχιστούν με μικρότερη αισθητική επιβάρυνση για τον αρχαιολογικό χώρο.

Η πρώτη ενέργεια αφορά στην απομάκρυνση του γερανού τύπου Stiffleg Derrick από το εσωτερικό του μνημείου, όπου αυτός είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί από το 1984. Μετά από 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας, ο γερανός αυτός αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα φορτία που μετακινούνται στο πλαίσιο του αναστηλωτικού έργου και έτσι αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από την Ακρόπολη.

Σχεδιασμένος όμως εξ’ αρχής από την γαλλική εταιρεία Hulotte ειδικά για τον Παρθενώνα, με την συμβολή των μηχανικών Μ. Κορρέ και Κ. Ζάμπα, με ιδιαίτερες βελτιώσεις, μικροταχύτητες κ.λ.π., αποτελεί αξιόλογο δείγμα του είδους του και για το λόγο αυτό σε συνεννόηση με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ο γερανός θα εκτεθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, δηλαδή στο περιβάλλον που κατεξοχήν σχετίζεται, λόγω των γειτονικών μεταλλίων αργύρου, με την οικονομική άνθηση της Αρχαίας Αθήνας.

Στη θέση του Derrick θα τοποθετηθεί ο γερανός που σήμερα βρίσκεται έξω από την δυτική πλευρά του Παρθενώνα. Με ακτίνα εμβέλειας 3600 έναντι 2600 του πρώτου, θα μπορεί να εξυπηρετεί από την κεντρική αυτή θέση στο εξής όλα τα εκτελούμενα έργα στο μνημείο.

Οι εργασίες μεταφοράς των γερανών, που ξεκινούν άμεσα και θα διαρκέσουν έως το τέλος του έτους, θα πραγματοποιηθούν με την βοήθεια ενός τρίτου γερανού, που θα εγκατασταθεί πλησίον της βορειοδυτικής γωνίας του Παρθενώνα.

Οι μεταφορές των εξαρτημάτων κατά μήκος της ανατολικής και βόρειας πλευράς του Παρθενώνα θα πραγματοποιούνται νωρίς το πρωί, ώστε να μην δυσχεραίνεται η κυκλοφορία των επισκεπτών, χωρίς να αποκλείεται βραχύβια τροποποίηση της υφιστάμενης πορείας ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ζητά την κατανόηση του κοινού για την επιβάρυνση του χώρου κατά την διάρκεια του επόμενου τριμήνου.πηγή Αθήνα 9.84

olymbic idea