ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

11 October, 2017 - 03:48

Categories: 

Ασφαλιστικός σκόπελος 17,3 δισ. ευρώ εν όψει της τρίτης αξιολόγησης

Οικονομικό σκόπελο περίπου 17,3 δισ. ευρώ προσπαθεί να αποφύγει το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Η κυβερνητική προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος και τον περιορισμό των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων, εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Κοινό παρονομαστή αποτελεί η διατήρηση της ομολογουμένως εύθραυστης δημοσιονομικής ισορροπίας.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει:

Την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες κατ΄ ελάχιστον φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, το υπουργείο Εργασίας διά του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου προέβη στην παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αναδρομικής καταβολής των εισφορών επαγγελματιών και αγροτών, την οποία μετέφερε από τις 30 Νοεμβρίου για τον Ιανουάριο του 2018. Όπως εκτιμάται, η εκκρεμότητα αφορά σε 650.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν εισφορές για το 2016 (από 535 έως και 3.200 ευρώ, έκαστος), ενισχύοντας -έστω και εφάπαξ- τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Τον περιορισμό της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, ύψους 10 δις ευρώ. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, καθώς πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα, υπολογίζεται ότι με αυτό το καθεστώς απσχολούνται περίπου 250.000 εργαζόμενοι (7% στο σύνολο της αγοράς εργασίας και 13,3% σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα).Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αποτελεί αντικείμενο ειδικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων (εργοδοτικών οργανώσεων- ΓΣΕΕ), με την συνεργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Την είσπραξη οφειλών 5 δις ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εντός των επομένων ημερών, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των δανειστών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με την ρύθμιση χρεών από 20.000 έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, κόστους περίπου 2 δις ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έως τον Ιούνιο του 2018 οι εκκρεμότητες θα μηδενιστούν, με στόχο την έκδοση των νέων συντάξεων σε έναν ή δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης.

πηγή athina984.gr

olymbic idea