ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

4 April, 2018 - 16:25

Επτά…μνηστήρες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026

Επτά είναι τελικά οι υποψήφιες πόλεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν την διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026, όπως έκανε γνωστό η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τις πόλεις που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026. Πρόκειται για το Κάλγκαρι του Καναδά, το Γκρατς της Αυστρίας, την πρωτεύουσα της Σουηδίας Στοκχόλμη, τη Σιόν της Ελβετίας, το Ερζερούμ της Τουρκίας, το Σαπόρο της Ιαπωνίας. Η έβδομη υποψηφιότητα είναι κοινή και αφορά τις τρεις ιταλικές πόλεις, της Κορτίνα Ντ΄ Αμπέτσο, του Μιλάνο και του Τορίνο.

Από τις πόλεις αυτές, το Κάλγκαρι φιλοξένησε τους Χειμερινούς Αγώνες του 1988 και το Σαπόρο του 1972, ενώ η Κορτίνα είναι επίσης πρώην οικοδέσποινα, έχοντας οργανώσει τους Ολυμπιακούς του 1956, όπως και το Τορίνο (2006). Οι υποψήφιες πόλεις πρώτα απ΄όλα θα μπουν στο στάδιο του διαλόγου μέχρι τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια η ΔΟΕ θα καλέσει κάποιες από αυτές για να συμμετάσχουν στη φάση υποβολής υποψηφιότητας διάρκειας ενός έτους.

Προβληματισμός στη ΔΟΕ για την πτώση ενδιαφέροντος των Αγώνων

Η ΔΟΕ επανεξέτασε τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τους Αγώνες μετά από μια απότομη πτώση του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Προχώρησε λοιπόν σε αλλαγές, μειώνοντας το κόστος για τις υποψήφιες πόλεις και περικόπτοντας το χρονικό διάστημα διεκδίκησης.

Απλοποίησε την επταετή προετοιμασία η οποία επιβαλλόταν για τους διοργανωτές των Αγώνων, ενισχύοντας την οικονομική συμβολή της ΔΟΕ και επιτρέποντας στις πόλεις φιλοξενίας περισσότερη ευελιξία στον προγραμματισμό των Ολυμπιακών Αγώνων και της χρήσης των εγκαταστάσεων.

Η ανάθεση των Αγώνων του 2026 θα αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο του 2019

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε για την διοργάνωση και τη διαδικασία ανάθεσης:

«Καλωσορίζω θερμά το ενδιαφέρον των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των πόλεων για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΔΟΕ έχει γυρίσει σελίδα σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος μας δεν είναι μόνο να έχουμε ρεκόρ υποψηφιοτήτων, αλλά τελικά να επιλέξουμε την καλύτερη πόλη για να διοργανώσει τους καλύτερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για τους καλύτερους αθλητές του κόσμου».

Μεγάλο ενδιαφέρον και για τους Αγώνες του 2030

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την ΔΟΕ, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για την διοργάνωση των Χειμερινών του 2030. Μεταξύ άλλων εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών που δεν έγιναν γνωστές, υπάρχει και εκείνο των ΗΠΑ.

Οι Αγώνες του 2022 θα γίνουν στο Πεκίνο, αφού στο διάστημα της διεκδίκησης αποχώρησαν τέσσερις υποψήφιες πόλεις λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους. Μοναδική υποψήφια πόλη απέναντι στην κινεζική πρωτεύουσα ήταν το Αλμάτι του Καζακστάν.

olymbic idea