ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

11 October, 2017 - 03:46

Categories: 

Κάρλες Πουτζδεμόν : Ανεξαρτησία μεν αλλά με αναστολή – Συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο ο Ραχόι

«Ακολουθώ την θέληση του λαού όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για την ανεξάρτητο καταλανικό κράτος. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι μια ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν, κατά την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου, από την οποία ζήτησε ωστόσο να αναστείλει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, προκειμένου να υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη.

«Δεν είμαι εδώ για να πω την προσωπική μου γνώμη. Είμαι εδώ για να παρουσιάσω τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του και επιτέθηκε στη Μαδρίτη, ότι είχε στόχο να δημιουργήσει πανικό και φόβο. Η αστυνομία -όπως κατήγγειλε – απέτρεψε πολλούς πολίτες από το να ψηφίσουν την ημέρα του δημοψηφίσματος, με τη δημιουργία κλίματος φόβου, αλλά δεν το κατάφεραν γιατί -όπως πρόσθεσε – πάνω από 2 εκατομμύρια Καταλανοί πήγαν και ψήφισαν.

Ο κ Πουτζδεμόν επεσήμανε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση κάνοντας λόγο για τις «πολιτικές συνέπειες» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο καταλανός ηγέτης , τονίζοντας ότι  το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

θα επιδιώξω διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης με την Ισπανία , είπε ο κ Πουτζδεμόν προσθέτοντας ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και μάλιστα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για αναζήτηση διεθνούς μεσολάβησης.

Η ομιλία του Κάρλες Πουτζεδόμ στο κοινοβούλιο της περιοχής, στο φόντο του πρόσφατου δημοψηφίσματος ξεκίνησε μια πάνω από μια ώρα καθυστέρηση στις 20:20 ώρα Ελλάδας.

«Δεν είμαι εδώ για να πω την προσωπική μου γνώμη. Είμαι εδώ για να παρουσιάσω τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν επιτέθηκε στη Μαδρίτη, ότι είχε στόχο να δημιουργήσει πανικό και φόβο, αλλά δεν το κατάφεραν γιατί πάνω από 2 εκατομμύρια Καταλανοί πήγαν και ψήφισαν.

Η καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Καταλονίας προκλήθηκε λόγω των επαφών που υπήρξαν για διεθνή διαμεσολάβηση, όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Πουτζδεμόν έγιναν παρασκηνιακές διεργασίες της τελευταίας στιγμής, αλλά και «διεθνείς επαφές». Όπως υποστηρίζουν καταλανικές πηγές, ο καταλανός πρόεδρος μίλησε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν είναι αλήθεια», σχολίασε εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Euronews.

Μια μεσολάβηση με τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν «δεν είναι εφικτή» διεμήνυσε νωρίτερα η ισπανική κυβέρνηση.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης,μετέδιδε νωρίτερα ότι η ισπανική αστυνομία είναι έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον Πρόεδρο της Καταλονίας Πουτζδεμόν, εάν αυτός προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Χιλιάδες Καταλανοί παρέμεναν στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων της Καταλονίας. Πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από την καταλανική Βουλή την ομιλία του πρωθυπουργού Πουτζδεμόν.

Καταλανοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους και εφθασαν στην Βαρκελώνη διαδηλώνοντας υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

«Δεν ενδίδουμε σε κανέναν εκβιασμό», ανέφεραν πηγές της ισπανικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την ομιλία του ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου της περιφέρειάς του.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι «μη αποδεκτή», όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή» είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας υπεγράφη – Ασαφές αν έχει νομική ισχύ

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν το βράδυ της Τρίτης ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους, έπειτα από την υπογραφή από τον Πουτζδεμόν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.πηγή Αθήνα 9.84 – BBC – EURONEWS – ΑΠΕ ΜΠΕ – Reuters

olymbic idea