ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

10 February, 2018 - 03:57

Categories: 

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους

Από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα είναι μια κυρίαρχη χώρα που ελπίζω να ευημερεί, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί από το βήμα του Ελληνογαλλικού φόρουμ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

«Ήρθα στην Ελλάδα για πολλοστή φορά αλλά σε μία εξαιρετικά καίρια συγκυρία και ήρθα να μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε στην αρχή της ομιλίας του, συμφωνώντας έτσι με τον τίτλο του φόρουμ που ήταν «Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας».

 

Περιγράφοντας αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα, εξήγησε ότι από τον Αύγουστο του 2018 «η Ελλάδα θα είναι μια κυρίαρχη χώρα που ελπίζω να ευημερεί» και διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, μόνο μια επιτήρηση – όπως και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Κύπρο – για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν».

 

Φυσικά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «άμα είσαι κυρίαρχη χώρα, είσαι κυρίαρχη, που σημαίνει ότι έχεις τις ευθύνες δικές σου». Παραδέχτηκε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα υλοποίησης και γιαυτό συνέστησε «να μην χαλαρώνει και να μην κάνει πίσω» αλλά να προχωρήσει δυναμικά τα επόμενα βήματα. Έκανε και την αυτοκριτική του, όχι τόσο προσωπικά όσο θεσμικά λέγοντας ότι «το βασικό μας λάθος στην διαχείριση της κρίσης ήταν ότι πηγαίναμε στα τυφλά» και συμπλήρωσε ότι «δημιουργούσαμε εργαλεία επί τόπου για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

 

Επίσης μίλησε για ένα «δημοκρατικό σκάνδαλο», μία έννοια που έχει χρησιμοποιήσει ξανά και που, όπως υπογράμμισε, δεν έχει καμία σχέση με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν θέλω να μιλάω για τον Βαρουφάκη», ανέφερε στο σημείο αυτό, «θα γράψω κι εγώ κάποια στιγμή ένα βιβλίο για το τι συνέβη εκείνους τους μήνες αλλά δεν έχω ηχογραφήσει κανέναν, τα έχω όλα στην μνήμη μου». Σχετικά με το θέμα δημοκρατίας που έθιξε, εξήγησε ότι «δεν γίνεται να μην ελέγχονται οι αποφάσεις που παίρνονται μέσα σε λίγες ώρες σε μία αίθουσα σε κάθε Eurogroup». «Για τον λόγο αυτόν επιμένω ότι χρειαζόμαστε έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, για να μπορέσει να υπάρξει λογοδοσία, διαφάνεια και έλεγχος από το Ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε.

 

«Το χρέος είναι μη βιώσιμο και ποινικοποιεί την Ελλάδα, πρέπει να μειωθεί», επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «ας μιλάμε καθαρά και ειλικρινά, υπάρχει κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ: δεν θα γίνει διαγραφή του χρέους». Άλλωστε σημείωσε ότι «δεν υπάρχει χώρα της Ε.Ε. που θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο».

 

Ο κ. Μοσκοβισί έχει ζήσει από πολύ κοντά το ζήτημα της ελληνικής κρίσης και μάλιστα υπενθύμισε ότι έχει έρθει στη χώρα μας τρεις φορές σαν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και εφτά φορές σαν Επίτροπος και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνεδριάσεις Eurogroup για το ίδιο θέμα.

 

Υπενθύμισε επίσης ότι υπήρξαν πολύ τραγικές στιγμές όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην καταστροφή και το Grexit.

 

«Προσωπικά εγώ αλλά και η χώρα μου η Γαλλία και η Κομισιόν σταθήκαμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, σταθήκαμε με την Ελλάδα και πολεμήσαμε μαζί της το ενδεχόμενο Grexit από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή», εξήγησε δηλώνοντας ότι είναι περήφανος για την στάση του αυτήν και την επιμονή του. «Για αυτό και στις 21 Ιουνίου 2018 θα είμαι εξίσου περήφανος και πραγματικά ευτυχής για την κατάληξη όλου αυτού», συμπλήρωσε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κομισιόν είχε ετοιμάσει plan B σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρωζώνης, ο Πιερ Μοσκοβισί επέμεινε – έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει «ορκίζομαι εδώ ενώπιων σας» – ότι ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο γιατί απλώς «ποτέ δεν θεωρούσαμε το Grexit ενδεχόμενο». Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχαν δώσει σαφείς οδηγίες να μην συνταχθεί κανένα τέτοιο εναλλακτικό συνολικό σχέδιο. «Οι διαδικασίες στην Κομισιόν είναι εντελώς διαφανείς και αν είχε υπάρξει τέτοιο κείμενο, θα είχε σίγουρα κυκλοφορήσει», υπογράμμισε.

 

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, άσκησε με τον τρόπο του και κριτική στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας και στον ίδιο τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι διαφωνεί ριζικά με το σύνθημά του «Η Γαλλία επιστρέφει» διότι αυτό προϋποθέτει ότι η χώρα είχε φύγει από κάπου. «Η Γαλλία ποτέ δεν ήταν εκτός, είναι η δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη και μία πολύ ισχυρή χώρα», είπε, σημειώνοντας ότι «ποτέ δεν θα έλεγα αυτό που λέει ο Μακρόν».

 

Σε άλλο σημείο εξήγησε ότι ο ίδιος είναι οπαδός της παραδοσιακής διαφοροποίησης δεξιάς και αριστεράς, προέρχεται άλλωστε από το σοσιαλιστικό κόμμα και άσκησε έτσι κριτική στην πολιτική του Μακρόν για την οποία σημείωσε ότι «δεν μπορεί να μην είναι ούτε αριστερή, ούτε δεξιά».

 

Παυλόπουλος: Ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους 

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επέμεινε στην πάγια θέση του ότι «η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα της παγκόσμιας κρίσης και της κρίσης στην ευρωζώνη, δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο όπως το αντιμετώπισαν κάποιοι εξαρχής».

 

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει τον δικό της ρόλο να διαδραματίσει στην Ευρώπη» και διευκρίνισε ότι «χωρίς την Ελλάδα ή Ευρώπη δεν θα ήταν ίδια στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

 

«Πρέπει να υπερασπιστούμε την βαριά κληρονομιά μας, είναι τιμή για εμάς αλλά και βάρος», συμπλήρωσε.

 

Μεγάλο βάρος έδωσε στην ομιλία του στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, βασική προϋπόθεση όπως την χαρακτήρισε για να έχει ελπιδοφόρο μέλλον η Ελλάδα.

 

«Το χρέος δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα, είναι ένας παγκόσμιος εφιάλτης», είπε προσθέτοντας ότι πλήττει ιδιαίτερα ολόκληρη την ευρωζωνη.

 

«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εισάγει την ορθή ιδέα, αυτήν της ρήτρας ανάπτυξης και έτσι πρέπει να πορευτούμε όλοι μας στο εξής», ανέφερε.

 

Για τον κ. Παυλόπουλο, είναι σαφές ότι οι Έλληνες «πάρα τις θυσίες παραμένουν πιστοί στην Ευρώπη».

 

«Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «ότι αν γίνονταν στη χώρα μας δημοψήφισμα -που δεν χρειάζεται να γίνει – θα έβγαινε ένα αποτέλεσμα υπέρ της Ευρώπης με συντριπτική πλειοψηφία».

πηγή athina984.gr

olymbic idea