ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

8 February, 2018 - 03:49

Categories: 

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα μετά το πρόγραμμα

Μήνυμα ότι μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι μία «κανονική χώρα» με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις έστειλε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι σήμερα επιβεβαιώνεται πως η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι «σταθερή», όπως δείχνουν και οι προβλέψεις για το 2018 και το 2019 (2,5% και για τις δύο χρονιές).

 

«Η πρόοδος σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι πολύ σημαντική και εκεί θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Αυτή η επιτυχία είναι πραγματική και σε αυτήν τη βάση θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα» υπογράμμισε.

 

Πρόσθεσε ότι η προσωπική θέση του ήταν πάντα πως η Ελλάδα ανήκει στην «καρδιά» της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. «Επιπλέον, πιστεύω ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία «κανονική χώρα» με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις» επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

 

Εν τω μεταξύ επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης για την τέταρτη αξιολόγηση θα έχουν αύριο και την Παρασκευή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

 

Σημειώνεται ότι αύριο θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group, με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης.

 

Η επίσκεψη των Μοσκοβισί – Κοστέλο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης τόσο για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ που συνοδεύει την τρίτη αξιολόγηση όσο και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

 

Τις συζητήσεις θα απασχολήσουν τα προαπαιτούμενα που είχαν απομείνει μετά το τελευταίο Eurogroup. Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα των θεσμών προβλέπει να ολοκληρωθούν οι προτάσεις για το χρέος έως το Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

 

Στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πιέρ Μοσκοβισί

 

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο (ώρα 9:30) καθώς και με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα (ώρα 15:00).

 

Την ίδια μέρα ο κ. Mοσκοβισί θα πραγματοποιήσει επίσης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 16:15, στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την επομένη, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.

 

Παράλληλα, στις 8/2 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής», κ. Φώφη Γεννηματά στις 10 το πρωί στη Βουλή και στις 9/2 με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Στις 9/2 ο κ. Mοσκοβισί θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ώρα 9:15).

 

Όσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης του Επιτρόπου διαμορφώνεται ως εξής:

 

– Στις 8/2, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρο Φέσσα καθώς και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και κεντρική ομιλία στο «The World in 2018 Gala Dinner» του The Economist (link is external) (ώρα 19:30).

 

– Στις 9/2, ο Επίτροπος Mοσκοβισί θα πραγματοποιήσει ομιλία σε φόρουμ με θέμα «Grèce: les chemins de l’espoir – Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας» (ώρα 11:00).

 

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Mοσκοβισί στην Αθήνα, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, δήλωσε:

 

» Καλωσορίζουμε τον Επίτροπο Mοσκοβισί στην Ελλάδα για μια επίσκεψη βαρύνουσας σημασίας δεδομένων τόσο της χρονικής στιγμής κατά την οποία πραγματοποιείται όσο και του πλήθους των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκειά της. Η Επιτροπή Γιούνκερ αλλά και ο Επίτροπος Moσκοβισί προσωπικά έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα για την οριστική έξοδο από την πολυετή κρίση αλλά και την εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου που θα προσελκύει επενδύσεις και θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα».

 

«Η επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία»

Εν τω μεταξύ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε ειδική εκδήλωση του Economist που θα πραγματοποιηθεί  αύριο Πέμπτη στην Αθήνα, με θέμα η «επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία» , όπου συμμετέχει και η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

 

πηγή Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

olymbic idea