ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

12 April, 2018 - 23:10

Categories: 

Ν. Κοτζιάς: Κάναμε θετικά βήματα – Απομένουν τα λιγότερα αλλά πιο δύσκολα θέματα

Στην παραδοχή ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια ζητήματα στο πλαίσιο των σημερινών διαπραγματεύσεων, αλλά όχι το «μεγάλο βήμα», που προφανώς προσδοκούσαν για τη συνολική επίλυση του ονοματολογικού προχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που συναντήθηκαν, στην Αχρίδα.

Στις δηλώσεις που παραχώρησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους που διήρκησαν περίπου 3,5 ώρες οι υπουργοί Εξωτερικών είπαν ότι υπήρξε θετική εξέλιξη στις σημερινές συνομιλίες και πως θα ενημερώσουν τους δύο πρωθυπουργούς, αντίστοιχα.

Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση, όμως οι κκ Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη στις 4-5 Μαΐου όπου θα πραγματοποιηθεί η νέα τετραμερής Σύνοδος σε επίπεδο υπουργών μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας για τη διασυνοριακή συνεργασία, ενώ στις 11-12 Μαΐου θα έχουν εκ νέου συνάντηση στο Σούνιο, όπου θα συζητηθεί το «μέλλον της Ευρώπης».

Παράλληλα με την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των δύο ομάδων εργασίας, που έχουν επιφορτιστεί με την «μελλοντική ατζέντα» για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, αλλά και με τα κείμενα που θα συνταχθούν για τη συμφωνία.

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του Νίκολα Ντιμιτρόφ στο ζήτημα του αλυτρωτισμού και από την ελληνική πλευρά και πως για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρονικό πλαίσιο των συζητήσεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «είχαμε πολύ ειλικρινείς συζητήσεις για όλα τα ζητήματα (ερωτήματα) γύρω από το θέμα της ονομασίας, όπου για κάποια υπάρχει πρόοδος, ενώ για ένα μέρος επικρατούν ακόμα διαφορές».

«Συζητήσαμε για πρώτη φορά και για το χρονικό πλαίσιο αλλά και για τα επόμενα βήματα, εφ΄όσον προκύψει συμφωνία» είπε ο κ Ντιμιτρόφ, ενώ σημείωσε πως στις σημερινές συνομιλίες και οι δύο πλευρές έδειξαν μεγάλη κατανόηση καθώς το βασικότερο μέλημα, όπως είπε, ήταν να φέρουμε το αποτέλεσμα, που επιθυμούμε. Επίσης ανέφερε πως συζητήθηκαν το θέμα του αλυτρωτισμού και στις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε επίσης ότι συναντήθηκαν και οι δύο ομάδες εργασίας, όπου συνέχισαν τις συζητήσεις από εκεί που έμειναν στη Βιέννη στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός κειμένου για τη «μελλοντική ατζέντα» της συνεργασίας των δύο χωρών σε διαφορετικούς τομείς, καθώς και στο προίμιο του κειμένου. Ο κ Ντιμιτρόφ είπε πως πλέον η διαδικασία συνεχίζεται και θα υπάρξει ενημέρωση των δύο πρωθυπουργών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι όσο περνάει ο καιρός και μέσω των συστηματικών επαφών υπάρχει καλύτερη αλληλοκατανόηση καθώς η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στα «δύσκολα θέματα». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις επόμενες συναντήσεις που θα έχει με τον ομόλογό του σε Θεσσαλονίκη και Σούνιο, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε επιλύοντας τα προβλήματα, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά και τα πιο δύσκολα. Κάναμε τα βήματα, θετικά, αυτά που μπορέσαμε και ελπίζουμε να κάνουμε τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, εύκολα. Αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας» είπε χαρακτηριστικά.

Τα «δύσκολα» προφανώς αφορούν επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αφορά μια σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και κατοχυρωμένη με συνταγματική αλλαγή, όπως επιθυμεί η Αθήνα. Για την πλευρά της ΠΓΔΜ υπάρχουν οι «κόκκινες γραμμές» που αφορούν τα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας. Για πρώτη φορά και οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για αλυτρωτισμούς και των δυο πλευρών. Για την ελληνική πλευρά, κρίνεται αναγκαία η κατάργηση αλυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας σε συγκεκριμένα άρθρα, όπως για παράδειγμα το άρθρο 49 που αφορά τους πολίτες της ΠΓΔΜ και αναφέρονται ως «Μακεδόνες» που ζουν σε άλλες χώρες.

πηγή athina984.gr

olymbic idea