ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

20 January, 2016 - 02:48

Categories: 

Οι διάφορες κατηγορίες κοινού στο επίκεντρο του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2016-2018

Τριετές είναι το πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, που παρουσιάστηκε την Τρίτη, και έχει στόχο να φέρει μια ανανέωση με καινούργιες πολιτιστικές προτάσεις. Θα οργανωθεί γύρω από 4 μεγάλες αρχές, που θα καθοδηγούν την πλειοψηφεία των δράσεων.

 

Ο πρώτος άξονας στηρίζεται στην πραγματική πολιτική για τις διάφορες κατηγορίες κοινού που στοχεύει: να διατηρήσει τις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που το κοινό εκτιμά –όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η Νύχτα της Φιλοσοφίας, που φέτος θα είναι μια Νύχτα της Ηθικής, ή οι διοργανώσεις για την προώθηση της Γαλλοφωνίας.

 

Ο δεύτερος βασικός άξονας του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι να δοθεί αποφασιστική έμφαση στη νεολαία και τις διάφορες πτυχές της. Για παράδειγμα, η παρουσία του Salah Stétié, ενός σημαντικού γάλλου ποιητή, τον Μάρτιο θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη ποίηση.

 

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα θα στοχεύει τακτικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο νεανικό κοινό και θα εστιάζει, μαζί με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Συνεργασίας, στις επισκέψεις σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Ινστιτούτο.

 

Οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα στοχεύουν και αυτές στο νεανικό κοινό: τον Απρίλιο θα διοργανωθεί μια συνάντηση με έναν συγγραφέα βιβλίων για νέους, με καλεσμένους από την ευρύτερη σφαίρα των μπλόγκερ, αλλά και με βιβλιοπωλεία εξειδικευμένα στο νεανικό βιβλίο. Φέτος, το Ινστιτούτο θα υποδεχτεί και το φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

 

Θα στηθεί ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, που θα χρησιμεύσει ως παιδαγωγικό υποστηρικτικό υλικό για τους νέους και για τους καθηγητές της γαλλικής γλώσσας σε όλους τους τομείς και θα δώσει τη δυνατότητα να προωθούνται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ή υποστηρίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο ή να μεταδίδονται ρεπορτάζ γύρω από τον γαλλικό πολιτισμό.

 

Τέλος, θα υπάρχει και ένας κύκλος αφιερωμένος στη νεολαία που καινοτομεί, με μια εντελώς σύγχρονη παρουσίαση (ομιλίες TedX και συναντήσεις «Hackathon»).

 

Ο τρίτος άξονας στηρίζεται στην ιδέα ότι η ευθύνη του Γαλλικού Ινστιτούτου δεν περιορίζεται στην Αθήνα, αλλά αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και για τον λόγο αυτό οι δράσεις του θα επεκταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλη την ελληνική επικράτεια: Γαλλικές ταινίες υποτιτλισμένες στα ελληνικά μπορούν να προβάλλονται παντού στην Ελλάδα χάρη στην πλατφόρμα «IF cinéma».

 

Διάφορες εκδηλώσεις θα προγραμματιστούν στην ελληνική επαρχία, χάρη στις κατά τόπους επαφές του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπως είναι οι γαλλόφιλοι σύνδεσμοι ή οι επίτιμοι πρόξενοι. Έτσι ο σπουδαίος γάλλος συγγραφέας Andreï Makine θα δώσει διαλέξεις στην Αθήνα και στα Χανιά, το πιανιστικό δίδυμο Duchoud και Νούλης θα κάνει μια περιοδεία στη Βέροια, στην Ηγουμενίτσα, στην Αλεξανδρούπολη και τηΛάρισα, μια συναυλία της Αγγελικής Ιωαννάτου θα διοργανωθεί στην Πάτρα και το ελληνογαλλικό τζαζ ντουέτο Christine Corvisier και Σπύρος Μάνεσης θα περιοδεύσει τον Ιούλιο του 2016 στην Πάρο, στη Νάξο και την Τήνο.

 

Η έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Παρατηρώντας το κλίμα από το παράθυρό μας» με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2016.

 

Οι δράσεις γύρω από τον διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας θα αποκεντρωθούν κι έτσι βραβεία θα απονεμηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, χάρη στην υποστήριξη των παιδαγωγικών συμβούλων και του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

 

Τέλος, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του Ινστιτούτου θα είναι αφιερωμένο στη λογοτεχνία και την ποίηση, στον κινηματογράφο, στην καινοτομία, σε όλες της τις μορφές, στα ζητήματα που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία, στην προώθηση του επιστημονικού πολιτισμού, στον πολιτικό στοχασμό. Έτσι οι βραδιές «Λέξεις επί σκηνής» θα περιλαμβάνουν αναγνώσεις, στοχασμούς, ποίηση, μουσική , προβολές ταινιών, εικόνων κτλ.

 

Το πρόγραμμα των ετών 2016-2018 έχει βασιστεί σ’ αυτές τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές και διαρθρώνεται από τη μια γύρω από σημαντικούς τριετείς κύκλους που θα έχουν διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά και από την άλλη γύρω από θεματικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται «εντός των τειχών» ή στους χώρους των συνεργατών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

 

πηγή Αθήνα 9.84

olymbic idea