ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

10 November, 2017 - 03:27

Categories: 

Παγώνει την επένδυση στις Σκουριές η Eldorado Gold

Παγώνει η Eldorado Gold τα έργα στις Σκουριές προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως ο Αθήνα 9.84 είχε μεταδώσει αποκλειστικά από το βράδυ της Τετάρτης και η ανακοίνωση της εταιρίας, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης,  αναφέρει ότι η Eldorado Gold  θέτει σε καθεστώς συντήρησης το Μεταλλείο και τις εγκαταστάσεις στις Σκουρίες Χαλκιδικής δηλαδή αναστέλλει τις εργασίες της καθώς δεν της έχει ακόμα χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη.

Γράφει συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της εταιρίας : «Με τις τρεις προσφυγές αιτείται δικαστικής προστασίας έναντι της άρνησης του υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών καθώς και για τη μη συμμόρφωση του υπουργείου με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Το γεγονός ότι  το έργο μπαίνει σε φάση συντήρησης και προστασίας  θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις 560 θέσεις εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν σ΄αυτό .

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado George Burns, «παρόλο που σημειώσαμε καλή πρόοδο στο ορυχείο της Ολυμπιάδας απαιτούμε τις απαραίτητες άδειες και κρατική στήριξη πριν επενδύσουμε περαιτέρω στις Σκουριές».

«Ως εκ τούτου, αναλαμβάνουμε τώρα την απαραίτητη νομική δράση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εταιρείας, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων μέσω του διαρκούς διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα επανεκτιμήσει την επένδυση στις Σκουριές μόλις εγκριθούν και παραληφθούν οι απαιτούμενες άδειες και υπάρξει σχέση συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση της Eldorado Gold

Η Eldorado Gold Corporation («Eldorado» or the «Company») ανακοινώνει ότι πρόκειται να θέσει το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών, σε καθεστώς συντήρησης. Ο διάλογος με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την εξέλιξη και ανάπτυξη των έργων της θυγατρικής της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε. Ωστόσο, το Υπουργείο δεν προέβη στην έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στο έργο των Σκουριών.

Η εταιρεία προσέφυγε στην άσκηση ενδίκων μέσων, προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα δικαιώματά της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα μέσα αυτά αφορούν σε τρεις προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ, με τα οποία η εταιρεία αιτείται δικαστική προστασία έναντι της άρνησης του Υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση απαιτούμενων αδειών ρουτίνας. Άρνηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας στις Σκουριές. Επίσης, η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά του ΥΠΕΝ για μη συμμόρφωση με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών.

Η εξέλιξη της πρώτης φάσης του έργου της Ολυμπιάδας με την αποκατάσταση και τον καθαρισμό όλων των αποθέσεων από τις προηγούμενες εκμεταλλεύσεις και η μετάβαση στην εμπορική παραγωγή στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του έργου, εντός τριμήνου, φανερώνουν αφενός την δέσμευσή μας προς τις υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και αφετέρου την μακροχρόνια και ουσιαστική σχέση μας με την ελληνική κοινωνία, όπως και την ικανότητά μας να δημιουργούμε και να διαχειριζόμαστε μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Οι πρώτες ενδείξεις της γεωλογικής έρευνας στο Στρατώνι, για την παράταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι θετικές.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές. Συνεπώς, κινούμε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να θωρακίσουμε τα έννομα δικαιώματά μας, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου».

«Ουδέν σχόλιον για τις κινήσεις της εταιρίας όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαιτησία», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος.

πηγή  Αθήνα 9.84

olymbic idea