ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

10 February, 2018 - 03:55

Categories: 

Προανακριτική Επιτροπή η επιλογή της κυβέρνησης για τη Novartis – Άμεση διαλεύκανση ζητεί η Ν.Δ. – «ΝΑΙ» στην προανακριτική λέει το ΠΑΣΟΚ

«Η βούληση του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία»,  δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο η υπόθεση Novartis «αναμφβισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

 

Όπως είπε η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει «κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα».

 

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι αναμένει από όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα, να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της.

 

«Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Αυτό πρώτος από όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές» σημείωσε.

 

Τέλος επισήμανε ότι όσοι μιλούν για κουκουλοφόρους προσβάλουν την Δικαιοσύνη και τη Διεθνή Νομιμότητα. «Το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου. Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη & τη Διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή» κατέληξε.

 

Πιθανή την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση στη Βουλή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis την επόμενη εβδομάδα άφησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις.

 

«Η υπόθεση τρέχει έτσι και αλλιώς και αυτό μας ανακουφίζει όλους, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των υποθέσεων που έρχονταν στη Βουλή έρχονταν παραγεγραμμένες μετά από πολλά χρόνια και δεν μπορούσε να γίνε τίποτα», είπε ο κ Βούτσης δικαιολογώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών, τονίζοντας ότι στο παρελθόν οι υποθέσεις θάβονταν δημιουργώντας τρομακτικές ευθύνες στο πολιτικό σύστημα.

 

Δ. Αβραμόπουλος: «Πρόκειται για άθλια υπόθεση»

«Η υπόθεση προσωπικά δε με αγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη. «Πέρα από τη μηνυτήρια αναφορά κατά των ψευδομαρτύρων που θα υποβάλω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα καταθέσω συγχρόνως αίτημα στον Άρειο Πάγο να ανακαλέσει άμεσα την παραχώρηση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα», ανέφερε. Έκανε λόγο για μία άθλια υπόθεση με χαρακτηριστικά σκευωρίας και συκοφαντίας, με τη συμμετοχή θλιβερών ψευδομαρτύρων με κουκούλα.

 

Ε. Βενιζέλος: Στη δικογραφία δεν υπάρχουν κρίσιμα έγγραφα

Επιστολή προς τον Νίκο Βούτση στην οποία επισημαίνει ότι στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis δεν υπάρχουν κρίσιμα έγγραφα, απέστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα πρέπει να τεθούν στο φάκελλο που θα αξιολογήσουν οι βουλευτές για τις επόμενες ενέργειες τους.

 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η διάταξη για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως προστατευομένων αλλά και τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν στις αρχές των ΗΠΑ.

 

Σημειώνει τέλος ότι ενώ στο απαντητικό έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομά του, αυτό τελικά περιελήφθη στον φάκελλο.

 

Μ. Σπυράκη: Ζητάμε άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης

Ζητάμε άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, δήλωσε για την Νovartis η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

 

«Κατανοώ τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης και απορώ γιατί αποτελεί αντικείμενο επανειλημμένων συσκέψεων στον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε. Η κ. Σπυράκη έκανε λόγο για σπίλωση πολιτικών αντιπάλων και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται -όπως είπε- παρέμβαση της Εκτελεστικής Εξουσίας. Προειδοποίησε δε, την κυβέρνηση να μην οδηγήσει την Ελλάδα σε κατηγορίες που βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή η Πολωνία.

 

Δ. Βίτσας: Mέχρι και τη Δευτέρα δεν ήξερα ότι υπήρχαν αυτοί οι μάρτυρες

Όταν κάποιος κατηγορεί και επιτίθεται σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή στους ανώνυμους μάρτυρας και δεν είναι ανώνυμοι στην ουσία γιατί η Εισαγγελία τους ξέρει και γι’ αυτό τους έχει δώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό, κατηγορεί την Εισαγγελία, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. «Εγώ μέχρι και τη Δευτέρα δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν αυτοί οι μάρτυρες. Το έμαθα από πληροφορίες και τη δικογραφία. Ο κ. Πολάκης μπορεί να εικάζει πράγματα και ο καθένας μπορεί να το κάνει αν διαβάσει τη δικογραφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Χ. Αθανασίου: Άκυρες οι καταθέσεις των μαρτύρων

Την άποψη ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι άκυρες εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας στον Αθήνα 9.84. «Για να χαρακτηριστεί κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας εκτός απο την κρίση κρίση του εισαγγελέα που κάνει την προανακριτική εξέταση χρειάζεται η έγκριση ενός ανώτερου οργάνου, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει τέτοια έγκριση» είπε χαρακτηριστικά. 

 

ΠΑΣΟΚ: Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση προανακριτικής

Την πρόθεσή του να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ανακοίνωσε το γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

 

«Όλα στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, η πρόταση για σύσταση προανακριτικής είναι για εμάς μία μεγάλη ευκαιρία να αποκαλυφθεί σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση

 

Ποτάμι: Κάποιοι θέλουν μόνο σκιές

Πρώτη προτεραιότητα είναι να έρθουν και να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, λέει το Ποτάμι.

 

Εκφράζει τον φόβο ότι στόχος της είναι να μην βρεθούν ούτε ενόχοι ούτε αθώοι, παρά μόνο να μείνουν σκιές.  Επισημαίνει ότι οι Βουλευτές – ανακριτές πρέπει να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis.

 

«Ναι» στη σύσταση προανακριτικής για τη Novartis λέει η Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων συμφωνεί «με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος.

 

Στην ανακοίνωση ωστόσο η Ένωση Κεντρώων χαρακτηρίζει ως «λάθος να δοθεί διάσταση στο θέμα η μεγάλη δημοσιότητα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο».

 

«Για να μην μετατραπεί η υπόθεση Novartis σε ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών και εισαχθούν αβάσιμες κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων υπάρχει τροποποίηση του Χάρη Καστανίδη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών», ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Γρηγόρης Καλφέλης.

πηγή athina984.gr

olymbic idea