ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

12 October, 2017 - 03:40

Categories: 

Προθεσμία πέντε ημερών δίνει ο Ραχόι στον Πουτζδεμόν να διευκρινίσει αν προχώρησε στην ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαρίανο Ραχόι απέρριψε τις πολυάριθμες προτάσεις διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, μια μέρα μετά την υπογραφή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας με τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Νωρίτερα, ο Ραχόι διεμήνυσε ότι προσφεύγει στο άρθρο 155 του συντάγματος, χωρίς ωστόσο να το ενεργοποιήσει προτού ο πρόεδρος της Καταλονίας ξεκαθαρίσει εάν έχει ή όχι κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία , με βάση το έγγραφο που υπογράφηκε την Τρίτη το βράδυ.

Επί της ουσίας, η Μαδρίτη θα αποστείλει επίσημο αίτημα προς τη Βαρκελώνη, στο οποίο ο Πουτζδεμόν θα οφείλει εγγράφως να απαντήσει.

Tο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, μετέδωσε ότι η Ισπανική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι.

Αν ο Πουτζδεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει». Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της, μεταδίδει το πρακτορείο.

Σε αυτό το φόντο ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει με τον συντηρητικό Ραχόι να ξεκινήσει μια διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας και μετά το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Σάντσεθ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε επίσης το αίτημα του Ραχόι προς τον Πουτζδεμόν να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ανεξαρτησία από την Ισπανία ή όχι. Πρόσθεσε δε ότι θα στηρίξει τα συνταγματικά μέτρα που ενδέχεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση αν ο Πουτζδεμόν δεν απαντήσει ή αν δηλώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία.

πηγή Αθήνα 9.84 – ΑΠΕ ΜΠΕ – Reuters

olymbic idea