ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

26 April, 2018 - 01:07

Categories: 

Στη Θεσσαλονίκη χτυπά 3 με 6 Μαϊου η καρδιά του βιβλίου

«Για τέσσερις ημέρες, μεταξύ 3 και 6 Μαΐου 2018, η καρδιά του βιβλίου στη χώρα μας θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκη αποτελεί σήμερα, 15 χρόνια μετά την πρώτη της διοργάνωση, έναν πολιτιστικό θεσμό με διεθνή χαρακτήρα που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου, και για τους φίλους του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό».

 

Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου της Αθήνας για την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σήμερα το μεσημέρι στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Η κυρία Κονιόρδου τόνισε ότι το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα της Έκθεσης είναι «Η Δημοκρατία στον 21ο Αιώνα», ένα θέμα «δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και επείγον». (Την έκθεση στο πλαίσιο αυτό, θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης).

 

Αναφέρθηκε επίσης, στο μεγάλο αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία. «Τα γαλλικά», είπε «αποτελούν τη γλώσσα προς την οποία έχουμε τις περισσότερες μεταφράσεις Ελληνικών βιβλίων από οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα. Η Γαλλοφωνία αποτελεί μια πολιτισμική παράδοση που ανήκει στην καρδιά της Ευρώπης, συνδέοντας, ταυτόχρονα, μεταξύ τους, τους λαούς και τους πολιτισμούς 5 ηπείρων».

 

Η υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε οτι η υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Πολιτισμού συμπίπτει, χρονικά, με την υποστήριξη της εξωστρέφειας του ελληνικού βιβλίου, μέσω της συστηματικής συμμετοχής του στις διεθνείς εκθέσεις και της επαναλειτουργίας ενός προγράμματος υποστήριξης των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων προς άλλες γλώσσες, όπως τα ρωσικά και τα κινεζικά.

 

«Συμπίπτει, επίσης» είπε με την συστηματοποίηση της μέριμνάς μας για το βιβλίο, πάνω σε τρεις κυρίως άξονες:

 

Την επαναφορά του νόμου για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου – με τη σύμφωνη, «τεχνική» γνώμη και των θεσμών. Η μελέτη που εκπονήθηκε για την αποτίμηση των επιπτώσεων από την αλλαγή του νόμου, κατατίθεται σε οριστική μορφή τον Μάιο. Η πρόταση του μελετητή, όπως έχει ήδη διατυπωθεί, είναι η επαναφορά του νόμου της Ενιαίας Τιμής για όλα τα βιβλία στο προ του 2014 καθεστώς προστασίας της τιμής τους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση του θέματος να περιληφθεί στο νόμο με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο, έχοντας εξασφαλίσει φυσικά, προηγουμένως, τη σύμφωνη γνώμη στην τεχνική διαπραγμάτευση που διεξάγεται με τους θεσμούς (είμαστε αισιόδοξοι, τόνισε, σε σχέση με αυτό!)

 

Επίσης την αναβάθμιση του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. “Συγκροτήσαμε”, ανέφερε, “ήδη, τις νέες Επιτροπές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, που η θητεία τους έληξε. Πρόθεσή μας είναι οι επιτροπές των βραβείων να «τρέξουν» πιο γρήγορα, ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση 2 ετών που υπάρχει σήμερα στην κρίση και βράβευση των βιβλίων”.

 

Τέλος , αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο την πολιτική βιβλίου. “Έχουμε ήδη επεξεργαστεί το θέμα σε νομικό επίπεδο “τόνισε”, εκ παραλλήλου με την μεταφορά της εποπτείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών (με το οποίο θα ασκούμε συνεποπτεία του ΕΙΠ όσον αφορά το περιεχόμενο των δράσεών του). Ο σχεδιασμός μας είναι, φυσικά, το ΕΙΠ να συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητες του βιβλίου, μέχρι την ίδρυση και πλήρη θέση σε λειτουργία του νέου φορέα. Για τη στέγαση του νέου φορέα βιβλίου εξασφαλίσαμε ήδη ιδιόκτητο κτίριο του Υπ. Πολιτισμού στην Πλάκα, του οποίου την επισκευή αναλαμβάνει χορηγός ο οποίος θα μας το παραχωρήσει, αφού φιλοξενήσει ορισμένες δράσεις της Αθήνας-Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου σ’ αυτό.”

 

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, Μανόλης Πιμπλής, τόνισε οτι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, έχει αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο, σε συνθήκες οικονομικής στενότητας, αλλά παρόλα αυτά τα καταφέρνει.

 

Ειδικότερα ως προς την έκθεση της Θεσσαλονίκη υπογράμμισε πως γρήγορα συνειδητοποιήθηκε η σημασία της Έκθεσης όσο και ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας που εμπεριέχει ο σωστός σχεδιασμός και η οργάνωσή της. Υπό αυτές τις συνθήκες τέθηκαν και οι στρατηγικοί στόχοι.

 

Η συμβολή της στη διάδοση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα, η συμμετοχή της έκθεσης στους προβληματισμούς αιχμής που θέτει η εποχή μας, η ουσιαστική ένταξη της στο χάρτη των διεθνών εκθέσεων. “Στο πλαίσιο αυτό”, ανέφερε, “θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο Ελλάδα – Δυτική Ευρώπη – Βαλκάνια, με κομβικό το ρόλο της Θεσσαλονίκης”.

 

Κλείνοντας ο κύριος Πιμπλής μεταξύ άλλων τόνισε:

“Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θέλουμε να είναι κομμάτι και μιας συνολικής πολιτικής διάδοσης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Δεν έχει βέβαια φτιαχτεί ακόμα ο φορέας του βιβλίου που θα σχεδιάζει κεντρικά την πολιτική αυτή, τον περιμένουμε, πιστεύουμε ότι πλησιάζει η ώρα που θα δημιουργηθεί ξανά, από την άλλη όμως, έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται οι χρηματοδοτήσεις για τις εκθέσεις βιβλίου και μάλιστα σε μια προοπτική και ένα κάποιο βάθος χρόνου, μετά από μια πραγματικά μεγάλη περίοδο ξηρασίας. Χρηματοδοτήσεις προσαρμοσμένες, εννοείται, στις δυνατότητες της περιόδου που διανύουμε. Νομίζω λοιπόν ότι είναι ένα σωστό χρονικό σημείο τώρα όλοι μαζί, ο εκδοτικός κόσμος, οι συγγραφείς και, βεβαίως, η Πολιτεία, να δώσουν την ώθηση προς το επόμενο στάδιο. Το Ε.Ι.Π και ειδικότερα η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης αισθάνονται έτοιμοι να ανταποκριθούν στο δικό τους κομμάτι καθηκόντων.

πηγή athina984.gr

olymbic idea