ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

10 February, 2018 - 04:03

Categories: 

Τα χαμένα χειρόγραφα του Σκαλκώτα ζωντανεύουν στο Μέγαρο

Βερολίνο 6 Aπριλίου 1930. Ο Νίκος Σκαλκώτας παρουσιάζει το έργο του Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα. Μετά από λίγο καιρό, οι χειρόγραφες παρτιτούρες εξαφανίζονται. Όπως εξαφανίστηκαν κι εκείνες της Σουίτας για βιολί και μικρή ορχήστρα, που είχε συνθέσει το 1929…

 

Τα πολύτιμα χειρόγραφα του Έλληνα συνθέτη θα ξανάβγαιναν στο φως το 2013, όταν θα τα ανακάλυπτε τυχαία ο μουσικολόγος Γιάννης Τσελίκας στη βιβλιοθήκη του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης στο Μπάφαλο! Τα αντίγραφά τους αποκτήθηκαν από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»!

 

 

 

Ο έξοχος κλαρινετίστας και μουσικολόγος Γιάννης Σαμπροβαλάκης ανέλαβε την επιμέλεια και την ενορχήστρωσή τους! Το πλέον κατάλληλο πρόσωπο! (Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η ενορχήστρωσή του πάνω στον «Χρυσό Πετεινό» του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακωφ, διέπρεψε στη Metropolitan Opera της Ν. Υόρκης. 

 

 

 

Έτσι λοιπόν, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου (20:30), στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτές οι χαμένες παρτιτούρες θα ξαναηχήσουν! Τα έργα ερμηνεύει, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η νέα Συμφωνική ορχήστρα που επικεντρώνει τη δράση της στη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία. Διευθύνει, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας και συνιδρυτής της -μαζί με τον Καθ. Μουσικολογίας Νίκο Μαλλιάρα.

 

 

 

Δύο εξαίρετοι σολίστες θα συμπράξουν με την ορχήστρα Φιλαρμόνια. Οι διεθνώς καταξιωμένοι Βασίλης Βαρβαρέσος στο πιάνο και Γιώργος Δεμερτζής στο βιολί.

 

 

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν Συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, συμμαθητή του Ν. Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Πάουλ Γιουόν και Κουρτ Βάιλ, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την αισθητική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, μια εποχή σοβαρών ανακατατάξεων και καινοτομιών, που επηρέασαν ολόκληρη τη μουσική του 20ού αιώνα.

 

 

 

Paul Juon (1872-1940): Μπαλάντα για ορχήστρα, έργο 3α

 

«Ο θρήνος της Ίνγκεμποργκ»

 

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 2

 

 

 

 

Kurt Weill (1900-1950): Συμφωνία αρ. 2

 

 

 

Η συναυλία κορυφώνει τις δράσεις για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

 

Τιμές εισιτηρίων:

 

5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) – 10 € (ζώνη Γ)

 

15 € (ζώνη Β) – 20 € (ζώνη Α) – 25 € (Διακεκριμένη ζώνη)

 

Εισιτήρια www.megaron.gr

 

210 72 82 333

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής

 

Λ.Κ.

πηγή athina984.gr

olymbic idea