ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

6 December, 2017 - 03:41

Categories: 

Τα “Ελληνικά Γράμματα” επέστρεψαν

Ένας ιστορικός εκδοτικός οίκος τα “Ελληνικά Γράμματα” επέστρεψε στο φυσικό του χώρο, τα βιβλιοπωλεία, αφήνοντας πίσω επτά χρόνια σιωπής φιλοδοξώντας να παρουσιάσει εκδοτικά προγράμματα αντάξια του ονόματός του και του παρελθόντος . Θυμίζουμε ότι ο Μπόρχες, ο Έκο αλλά και ο Σκαμπαρδώνης, ο Ξανθούλης και ο Δημητρίου ήταν συγγραφείς του Ελληνικών Γραμμάτων. Ο εκδότης των Ελληνικών γραμμάτων Παύλος Παπαχριστοφίλου μίλησε σήμερα στις “Ντάμες Σπαθί”, Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ακούγεται τόσο αισιόδοξο το γεγονός της επαναλειτουργίας ενός εκδοτικού Οίκου. Έχουμε εθιστεί τα τελευταία χρόνια στα λουκέτα. Αυτή η απόφασή σας κύριε Παπαχριστοφίλου, θυμάμαι τη φράση σας το 2010, “τα ελληνικά γράμματα δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη” εδράζεται μόνο στο ψυχικό δεσμό με τον οίκο που είχε ιδρύσει ο πατέρας σας ή πιστεύετε ότι οι συγκυρίες είναι θετικές;

Μια χώρα την πηγαίνει ο πολιτισμός μπροστά. Χωρίς πολιτισμό, χωρίς την παραγωγή νέων ιδεών δεν μπορεί κανένας μας να πάει μπροστά. Από αυτό ορμώμενος πίστεψα στη συγκυρία, ότι δηλαδή επιτρέπει την επαναλειτουργία των “Ελληνικών γραμμάτων”. Μάλλον θα έλεγα την επιβάλλει.

Είστε εκδότης του “Πεδίου” , ενός εκδοτικού οίκου με υψηλή εξειδίκευση στα πανεπιστημιακά και στα non fiction βιβλία. Δεν θα τεθεί θέμα αλληλοεπικάλυψη;

Όχι καθόλου. Το “Πεδίο” θα συνεχίζει να βγάζει πανεπιστημιακά συγγράμματα και θα κινηθεί στο χώρο του δοκιμίου ενώ τα “Ελληνικά γράμματα” θα εκδίδουν λογοτεχνία και παιδικό βιβλίο. Θα είναι πολύ διακριτοί οι ρόλοι. Θα επανεκδοθούν επίσης όσα βιβλία των οποίων τα δικαιώματα δεν έχουν χαθεί.

Θυμόμαστε όλοι νομίζω ότι ένας μεγάλος αριθμός αντιτύπων είχε πολτοποιηθεί…

Τι να πω , ήταν εντελώς αψυχολόγητη εκείνη η απόφαση του ΔΟΛ που πολτοποίησε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Ούτε στους συγγραφείς τους δεν δόθηκε τότε η δυνατότητα να αγοράσουν αντίτυπα, ή η χαρά να θυμούνται την έκδοση κάποιου έργου τους.

Κύριε Παπαχριστοφίλου θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας;

Ήδη έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας, και υπολογίζουμε ότι θα δώσουμε ευκαιρίες και σε άλλους ανθρώπους να συνεργαστούν μαζί μας. Το θέλουμε πολύ. Οι θέσεις εργασίας είναι το οξυγόνο για αυτό που λέμε ανάπτυξη.

Τι να περιμένουμε όσον αφορά το εκδοτικό σας πρόγραμμα;

Θα αναζητήσουμε νέους και παλιούς συνεργάτες. Πήραμε δικαιώματα αρκετών δοκιμίων του Έκο, συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Ευγένιο Τριβιζά, ήδη κλείσαμε πέντε καινούργιους τίτλους του, θα ευτυχήσουμε το Σεπτέμβριο να εκδώσουμε ένα καινούργιο του μυθιστόρημα. Είμαστε στη δημιουργική φάση της αναζήτησης.

πηγή athina984.gr

olymbic idea