ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 571 of /home/postgame/public_html/includes/menu.inc).
Κώστας Παλαιολόγος

18 March, 2022 - 17:52

Categories: 

Το προφίλ της Μαρσέιγ

Δύσκολη ήταν η κλήρωση για τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Europa Conferene League, με τον «δικέφαλο του Βορρά» να καλείται να αντιμετωπίσει σε διπλές αναμετρήσεις τη Μαρσέιγ. Πρόκειται για ομάδα με μεγάλη ιστορία στη Γαλλία, σημαντικές επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φυσικά με… ελληνικές ρίζες ελέω της Μασσαλίας που εδρεύει! Έδρα της το καυτό «Βελοντρόμ».

 

 

Οι εντός των συνόρων διακρίσεις

Η Μαρσέιγ είναι δεύτερη σε πρωταθλήματα στη Γαλλία, με εννιά συγκεκριμένες διακρίσεις -όσες και η Παρί Σεν Ζερμέν- και μία λιγότερη από τη Σεντ Ετιέν. Βέβαια, η τελευταία φορά που ανέβηκε στην κορυφή της εγχωρίας Λίγκας ήταν το 2010, με την τετραετία 1989-1992 να είναι η πιο χρυσή στην ιστορία της, λόγω των τεσσάρων σερί τίτλων.

Από εκεί και πέρα, έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση δέκα Κυπέλλων Γαλλίας, τριών League Cup, καθώς και δύο Super Cup Γαλλίας.

 

Όταν ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης

Από το παλμαρέ των Μασσαλών ξεχωρίζει αν μην τι άλλο η κατάκτηση του Champions League τη σεζόν 1992-93, στην πρώτη που η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση διεξήχθη με τη νέα της μορφή (μετά το Κύπελλο Πρωταθλητριών). Προεξέχοντος του Ντιντιέ Ντεσάν αλλά και με παίκτες στο ρόστερ όπως οι Μπαρτέζ και Ντεσαγί, η Μαρσέιγ είχε επικρατήσει 1-0 της Μίλαν στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου (44' Μπολί).

Επίσης έχει τέσσερις χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς, κόντρα σε Ατλέτικο Μαδρίτης στο Europa League το 2018, με Ερυθρό Αστέρα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1991, καθώς και με Πάρμπα (1999) και Βαλένθια (2004) στο Κύπελλο UEFA.

 

Η φετινή της πορεία

Στη 2η θέση (55β.) της Ligue 1 βρίσκεται η Μαρσέιγ και στο -15 από την πρωτοπόρο Παρί Σεν Ζερμέν με μέχρι στιγμής απολογισμό 14 νίκες, οκτώ ισοπαλίες και έξι ήττες. Η ευρωπαϊκή της πορεία άρχισε από το Europa League. Τερμάτισε 3η στο 5ο γκρουπ -πίσω από Γαλατάσαραϊ και Λάτσιο- συνεχίζοντας στο Europa Conference League, όπου αρχικά απέκλεισε την Καραμπάχ (3-1, 3-0) κι εν συνεχεία τη Βασιλεία (2-1, 2-1).