ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

13 July, 2017 - 02:41

Categories: 

Bloomberg: Σημαντικό βήμα η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Η επίσημη απόφαση ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ενισχύει τη χώρα, καθώς σκέφτεται την πρώτη πώληση ομολόγων της από το 2014, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Αν και η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει την έξοδο της χώρας από την εν λόγω διαδικασία που προβλέπεται για τις χώρες με μεγάλο έλλειμμα, είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα που από το 2010 στηρίζεται στους διεθνείς πιστωτές για να μείνει ζωντανή και ενώ καταβάλλει προσπάθειες για να επιστρέψει στην ομαλότητα και να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ, δεν έχει συνέπειες στην πράξη, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα στήριξής της, το οποίο υπερισχύει των κανόνων της Ε.Ε.. Ωστόσο, όπως τονίζεται, η επίσημη αναγνώριση ότι η Αθήνα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της Ε.Ε. προστίθεται σε μία σειρά θετικών ειδήσεων γύρω από τη χώρα και το πρόγραμμά της.

Το Bloomberg αναφέρεται στα σχέδια της Ελλάδας να βγει στις αγορές μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδας για να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα, ενώ κάνει μνεία και στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, σημειώνοντας ότι πιθανόν αποτελεί προάγγελο για μια νέα έκδοση μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών. «Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα φέτος, καθώς οι εντάσεις με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας εξανεμίσθηκε», παρατηρεί το δημοσίευμα.

Η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί, επίσης, ένα ορόσημο για την Ε.Ε.: Αν η Ελλάδα βγει από τη διαδικασία, μόνο τρεις χώρες θα παρέμεναν στη διαδικασία αυτή – η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία – από 24 χώρες στη διάρκεια της κρίσης το 2011.

πηγή Aθήνα 9.84

olymbic idea