ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 571 of /home/postgame/public_html/includes/menu.inc).
Κώστας Στουρνάρας

21 March, 2022 - 02:14

Categories: 

Τηλεθεάσεις, η «Κόκκινη σβούρα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Στην κορυφή παρέμεινε και την προηγούμενη βδομάδα στις μετρήσεις της Nielsen η τηλεόραση του ΣΚΑΪ με 12,9%, ενώ μάχη έγινε για τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε Mega και Alpha, με τον Alpha να κερδίζει… στον πόντο με 12,4% έναντι 12,3% του Mega. Ο ΑΝΤ1 κατέγραψε ποσοστό 11,4%, το Star 10,7%, ενώ το Open έπεσε στο 9,6%. Τέλος, το Μακεδονία TV είχε 1,2%.

 

Το συνολικό ποσοστό τηλεθέασης της ΕΡΤ ανήλθε μόλις στο 8,4%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της τελευταίας πενταετίας, με την ΕΡΤ1 στο 4,9%, την ΕΡΤ2 στο 1,9% και την ΕΡΤ3 στο 1,6%. 

Φωνή της Ελλάδας: “Οι Έλληνες του κόσμου είπαν ΟΧΙ στον πόλεμο”

 

 

Ο Ραδιομαραθώνιος της Φωνής της Ελλάδας, του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ για τη στήριξη των προσφύγων της Ουκρανίας και των Ελλήνων της Αζοφικής, μέσα από την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Από νωρίς το πρωί έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης 17 Μαρτίου 2022, οι Έλληνες από την Αυστραλία και την Ευρώπη έως την Αμερική και τον Καναδά, άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει προσφυγιά, συντονίστηκαν για να προσφέρουν, σε μια συγκινητική συστράτευση ανθρωπιάς.

 

Ο τελικός απολογισμός της προσπάθειας αυτής, που έγινε απ’ όλες τις εκπομπές του σταθμού και όλες τις κοινότητες των Ελλήνων του κόσμου, ήταν απόλυτα θετικός. Η Φωνή της Ελλάδας απέδειξε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη ενός ραδιοφωνικού σταθμού παγκόσμιας απήχησης που μπορεί να ενώσει.

 

Στη διάρκεια του Ραδιομαραθωνίου, οι παρουσιαστές των εκπομπών της Φωνής επικοινώνησαν με εκπροσώπους από πολλές κοινότητες ομογενών, όπως τον Μωυσή Νικολαΐδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, την Ιωάννα Ζαχαράκη, πρόεδρο του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης «Ηνίοχος», την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Στουτγάρδης, Άννα Ιωαννίδου, τον πρόεδρο της κοινότητας της Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, τον εκδότη της Hellenic News Of America, Παύλο Κοτρώτσιο και τη διεθνούς φήμης σοπράνο, Αλεξάνδρα Γκράβας.

 

Μίλησαν, ακόμη, εκ μέρους του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Σάββας Εξουζίδης, πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης και ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Από την Αργεντινή μήνυμα έστειλε η πρόεδρος της Ομογενειακής οργάνωσης «Νόστος», Χριστίνα Τσαρδίκου, από την ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ ο πρόεδρος, Ανδρέας Κριλής και από το Μόναχο ο εκδότης της ομογενειακής ιστοσελίδας «Δορυφόρος», Κώστας Τάτσης.

 

Από το μέτωπο της Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρουμανία, μήνυμα στους Έλληνες ομογενείς έστειλαν εκ μέρους των Γιατρών του Κόσμου ο γενικός γραμματέας, Άγης Τερζίδης, ο επιχειρησιακός διευθυντής, Τάσος Υφαντής και ο Γιώργος Παπαδομανωλάκης. Τόσο αυτοί όσο και τα μέλη της αποστολής που επέστρεψαν από την Ουκρανία, η πρόεδρος Χαρά Τζιουβάρα, η Αθηνά Γκρέκα, ο Άλεξ Σουβατζής, ο Τάσος Υφαντής, η Γενική Διευθύντρια υπεύθυνη της δράσης, Ευγενία Θάνου, αλλά και ο Νικήτας Κανάκης περιέγραψαν το δράμα των προσφύγων έτσι όπως αποτυπώνεται στα μάτια των παιδιών και των γυναικών, που άφησαν πίσω τους συζύγους και γονείς.

 

Επίσης, παρεμβάσεις στον Ραδιομαραθώνιο έγιναν από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Γιάννη Χρυσουλάκη και την κ. Ευανθία Παπαδάτου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

 

Τη σκυτάλη στις ραδιοφωνικές συχνότητες της Φωνής της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Ραδιομαραθωνίου, πήραν σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χάιγκ Γιαζιτζιάν.

 

Τέλος, εξαιρετικά συγκινητική ήταν η συνομιλία που είχαν ο Γιώργος Διονυσόπουλος και ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος με τη Ελληνίδα δασκάλα της Μαριούπολης, Νίνα Τοπάλοβα που φιλοξενείται στη δομή των Σερρών, έπειτα από ένα δύσκολο και οδυνηρό ταξίδι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ 

 

Αφουγκραζόμενα τον λόγο των ποιητών, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6, τη Δεύτερα 21 Μαρτίου 2022 γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

 

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και φέτος η ελληνικής έμπνευσης Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται με θησαυρούς μελοποιημένης ποίησης της ελληνικής τραγουδοποιίας, με σύγχρονους ποιητές που διαβάζουν ποιήματά τους, με ηθοποιούς που απαγγέλλουν αποσπάσματα από τις κορυφές της παγκόσμιας ποίησης, με δεκάδες ποιητικές συλλογές που δωρίζουμε στους ακροατές μας, με τη θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» σε νέα ραδιοφωνική παραγωγή και -στο τέλος της ημέρας- με μια συναυλία μελοποιημένης ποίησης από τα studio της Ραδιοφωνίας.

 

Τι θα ακούσετε στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα

Στην πρωινή ζώνη του Δεύτερου Προγράμματος οι παραγωγοί αφιερώνουν τις εκπομπές τους στον ποιητικό λόγο. Παράλληλα, από νωρίς το πρωί ακούμε τα εξής ένθετα:

 

Στο ακριβώς της ώρας, από τις 08:00, και σε επιμέλεια της Λίτσας Τότσκα, ακούμε αγαπημένους μας ηθοποιούς να απαγγέλλουν ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών. Διαβάζουν οι: Ορφέας Αυγουστίδης, Κάτια Γέρου, Ευγενία Δημητροπούλου Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου, Νίκος Ψαρράς, και Λυδία Φωτοπούλου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Στο και μισή, από τις 8:30 το πρωί, και σε επιμέλεια της Σύσσης Καπλάνη, ακούμε δώδεκα (12) Έλληνες ποιητές σε δικά τους ποιήματα: Κούλα Αδαλόγλου, Γιώργος Βέης, Έλσα Κορνέτη, Μαρία Κούρση, Στάθης Κουτσούνης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μανώλης Ξεξάκης, Παυλίνα Παμπούδη, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Φωστιέρης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Στις 16:00, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ακούμε το αφιέρωμα «Η Αμοργός του Νίκου Γκάτσου». Στις 12 Μαΐου του 2017 ο Νίκος Αϊβαλής και ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσίασαν στο Τρίτο Πρόγραμμα ένα αφιέρωμα για τα 25 χρόνια -τότε- από τον θάνατο του Νίκου Γκάτσου, όπου, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αϊβαλής διάβασε την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου πλαισιωμένη από τη μελοποίησή της από τον Μάνο Χατζιδάκι.

 

Στις 19:00, μεταδίδεται η δίωρη εκπομπή της Έλενας Διάκου «Τα δύο Νόμπελ και ένας “διάλογος”» με δύο θεματικές ενότητες. Η μια είναι τα «Δύο Νόμπελ» με αναφορά στον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη και η δεύτερη μια «συνομιλία» με τον συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη με αφορμή τα βιβλία του «Τι είναι και τι δεν είναι η ποίηση» και «Η Τέχνη που αυτοκτονεί».

 

Στις 21:00, ακούμε την παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονυσίου Σολωμού, σε νέα ραδιοφωνική μεταφορά του Εθνικού Θεάτρου ειδικά για την Ελληνική Ραδιοφωνία, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

 

Στις 23:00, «Συναυλία με μελοποιημένη ποίηση». Από το Studio E της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 2013, που αρθρώνεται σε 4 ενότητες.

 

1.Μόρφω Τσαϊρέλη, Χρήστος Οικονομίδης πιάνο, Θοδωρής Πιστόλας σαξόφωνο. 2. Ηρώ Σαϊα, Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο.

3. Μαρία Λούκα, Χρυσόστομος Καραντωνίου κιθάρα, Λευτέρης Ανδριώτης λύρα. 4. Νίκος Ζούδιαρης (κιθάρα-φωνή), Γεωργία Νταγάκη (λύρα-φωνή), Γρηγόρης Πολύζος, πιάνο.

 

Παρουσίαση: Έλενα Διάκου

Ηχητική επιμέλεια: Κώστας Γιαννακόπουλος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος

 

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6, ένα ραδιόφωνο που είχε τη χαρά και την τιμή να περάσουν από τα μικρόφωνά του τόσοι και τόσοι ποιητές και ποιήτριες, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται με ένα πενθήμερο αφιέρωμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχική ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον αείμνηστο ποιητή και επί χρόνια παραγωγό του Τρίτου Μιχάλη Μήτρα, η οποία καθιερώθηκε το 1997.

 

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 έως την Παρασκευή 25 Μαρτίου, στη ροή του προγράμματος, εντάσσονται σποραδικές αναγνώσεις ποιημάτων με θέμα ακριβώς την ποίηση και τους ποιητές/τριες. Ένα θέμα που έχει δώσει αριστουργήματα αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ποιητικού λόγου.

 

Τα ποιήματα διαβάζει ο Κώστας Καναβούρης.

Η «Κόκκινη σβούρα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

 

 

 

 

Μια «Κόκκινη σβούρα» στην πόλη βολτάρει και στο Δεύτερο φλερτάρει με πολύχρωμες προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά. Λέξεις και νότες, δράσεις, θεάσεις και περιβάλλον, κι ακόμη κάτι.

Κάθε μέρα στις 08:00, η «Κόκκινη σβούρα» με την Ιωάννα Νιαώτη, σας κερνάει ένα σφηνάκι πολιτισμού και μια αφορμή για κουβέντα.

 

Δείτε πού στριφογυρίζει για την εβδομάδα 21-25 Μαρτίου 2022:

 

Δευτέρα 21 Μαρτίου: Δύο αιώνες μετά τον αγώνα του 1821, ρωτάμε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παύλο Μεθενίτη από πού κρατά η σκούφια των λέξεων της Επανάστασης και αν διατηρούν μέχρι και σήμερα το νόημά τους.

Τρίτη 22 Μαρτίου: Όπως κάθε Τρίτη, πάμε Βιβλιοθήκη. Ανεβαίνουμε στο ράφι και συναντάμε τον Μακρυγιάννη και τους πίνακές του. Και σκεφτόμαστε γιατί ένας στρατηγός ζήτησε από έναν ζωγράφο να φιλοτεχνήσει 24 Εικόνες της Επανάστασης.

Τετάρτη 23 Μαρτίου: Στριφογυρίζουμε στην ελληνική λαογραφία, γευόμαστε όλα τα ήθη και τα έθιμα της 25ης και φυσικά βάζουμε μπακαλιάρο στο τραπέζι μας.

Πέμπτη 24 Μαρτίου: Παραμονή της 25ης Μαρτίου συναντάμε τον ιστορικό Παύλο Κουτουζή και τον ρωτάμε για Τα μικρά της Επανάστασης, γιατί στην Ιστορία πολλά μικρά γεγονότα είναι αυτά που  τελικά συνθέτουν τα μεγάλα.

Παρασκευή 25η Μαρτίου: Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο, 200 χρόνια και λίγα ακόμη, για να συναντήσουμε τον Θοδωρή με το γαϊδουράκι του, τη Λασκαρίνα, που μόλις έχει κλέψει μία βάρκα και τη Μαντώ κρυμμένη σε μία ντουλάπα… γιατί και οι Μεγάλοι του 1821 ήταν κάποτε μικροί.

«Στιγμές Αρχείου» στο Δεύτερο Πρόγραμμα

 

 

 

Με αφορμή τα 70 χρόνια του Δεύτερου Προγράμματος που συμπληρώνονται φέτος, ο Σιδερής Πρίντεζης διαλέγει τραγούδια ηχογραφημένα στο ραδιόφωνο και θεατρικά αποσπάσματα με αγαπημένες φωνές μέσα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 

Την εβδομάδα από Δευτέρα 21 έως Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, συντονιστείτε με το Δεύτερο για να ακούσετε:

 

Δευτέρα 21 Μαρτίου: Στις 4 Νοεμβρίου 2002 η Κική Δημουλά διαβάζει για την εκπομπή του Κώστα Παπαγεωργίου «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Τρίτη 22 Μαρτίου: Στις 25 Οκτωβρίου 1989 από συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι στο «Παλλάς» ακούμε τη Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου στο τραγούδι «4 στρατηγοί» από τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη. Τη χορωδία παρουσιάζει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις.

Τετάρτη 23 Μαρτίου: Στις 25 Ιουνίου του 1984 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης δίνει μεγάλη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας με πολλούς καλεσμένους. Από εκείνη τη συναυλία, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τον Μίκη Θεοδωράκη υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου τραγουδούν «Σε πότισα ροδόσταμο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Νίκου Γκάτσου.

Πέμπτη 24 Μαρτίου: Η Γιοβάννα τραγουδά Bang–bang από ραδιοφωνική ηχογράφηση του 1966 με ελληνικούς στίχους του Αλέξη Αλεξόπουλου. Τη συνοδεύει στην κιθάρα ο Τίτος Καλλίρης.

Παρασκευή 25 Μαρτίου: Το 1982, η Ελένη Βιτάλη τραγουδά στο ραδιόφωνο την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη» του Διονύση Σαββόπουλου με τη συνοδεία του Σαράντη Κασσάρα στο πιάνο.

Tα εν οίκω...

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής της “Καθημερινής” Νίκος Νικολάου

 

 

 

 

Θλίψη προκαλεί η είδηση της απώλειας του δημοσιογράφου Νίκου Νικολάου.

 

Ο Νίκος Νικολάου γεννήθηκε το 1931 στη Χαλκίδα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ).

 

Από το 1952 έως τα μέσα του 1955 ήταν πολιτικός εξόριστος στον Άη Στράτη.

 

Ξεκίνησε να εργάζεται στη δημοσιογραφία το 1955 ως οικονομικός συντάκτης στην «Αυγή» και εργάστηκε παράλληλα στη «Ναυτεμπορική» και την «Εξπρές».

 

Μεταξύ 1974 και 1990 εργάστηκε στην «Καθημερινή», της οποίας τη διεύθυνση ανέλαβε το 1989.

Μεταξύ 1990 και 2004 εργάστηκε στο «Βήμα», όπου διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής. Επέστρεψε στην «Καθημερινή» το 2005.

 

Τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη!

-H προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού παραμένει σταθερή στο Survivor με το παιχνίδι επιβίωσης να κέρδισε χθες την μάχη της τηλεθέασης. Ενδεικτικά το Σάββατο 19.03 το Survivor ήταν στην κορυφή σημειώνοντας μέσο όρο τηλεθέασης 25% στο γενικό σύνολο του κοινού και 21.7% στο δυναμικό κοινό σημειώνοντας μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό.  1.088.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν με αγωνία την αλλαγή των ομάδων ενώ τα σχόλια στα social media πήραν φωτιά με το παιχνίδι επιβίωσης να είναι το Νο1 trend στο twitter με περισσότερα από 13.000 tweets...

-Tην Δευτέρα (21/3) στις 18:00 θα διεξαχθεί το ντέρμπι της Volleyleague ανάμεσα στον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό και θα έχει live τηλεοπτική μετάδοση από το SDNA TV, σε περιγραφή του "δικού μας" Γιάννη Καλλιτσάρη...

-To ΟPEN TV και η Cosmpte TV θα μεταδώσουν παράλληλα τις φιλικές αναμετρήσεις Ρουμανία - Ελλάδα (25/3/22 20:15) και Μαυροβούνιο - Ελλάδα (28/3/22 21:00)...

-Για μια ακόμη Κυριακή δεν μεταδόθηκε η εκπομπή Total Football, αφού το κανάλι προτίμησε να προβάλλει έκτακτη εκπομπή για τον πόλεμο στην Ουκρανία...

-Ρίβερ - Μπόκα είχαμε στο πρωτάθλημα Αργεντινής και για μια ακόμη φορά, δεν υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα...

-Νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο για κάποιο τηλεοπτικό σταθμό να αναλάβει τα δικαιώματα και στην χώρα μας...

-Καλό βράδυ και εις αύριο τα σπουδαία!

Κ. Στουρνάρας

kostourn@yahoo.com