ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore
Παναγιώτης Αναστόπουλος

5 March, 2023 - 15:31

Νικηφόρες αποδράσεις για Σπόρτινγκ και Πόρτο - Μεγάλο διπλό για τη Βιζέλα!

Τρεις αναμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Liga Portugal, με τις Βιζέλα, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και Πόρτο να παίρνουν σημαντικές επικρατήσεις στην έδρα των Εστορίλ, Πορτιμονένσε και Τσάβες αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα:

Εστορίλ - Βιζέλα 0-3

Βύθισε ακόμα παραπάνω την Εστορίλ η ομάδα του Μανουέλ Τουλίπα, καταφέρνοντας να τη νικήσει πιο δύσκολα από όσο δείχνει το τελικό σκορ μέσα στο «Estadio Antonio Coimbra da Mota».

Στο πρώτο ημίχρονο, όλες οι ισορροπίες κρέμονταν πραγματικά πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Με την κυκλοφορία της μπάλας να είναι στο 50%-50% και τις τελικές φάσεις μοιρασμένες, ουσιαστικά το παιχνίδι θα κρινόταν από το ποιος θα προλάβαινε να... κουνήσει γρηγορότερα τα δίχτυα. Και αυτή που το κατόρθωσε ήταν η Βιζέλα. Σε μία από τις λίγες επελάσεις της προς την εστία του Ντάνιελ Φιγκέιρα, η φιλοξενούμενη ομάδα βρήκε το χώρο και με «δράστη» τον Μιλουτίν Οσμάγιτς στο 15ο λεπτό έκανε το 0-1. Αυτό ήταν και το έκτο γκολ του 23χρονου Μαυροβούνιου εξτρέμ στο πρωτάθλημα. Εν συνεχεία, βέβαια, η Εστορίλ προσπάθησε να φέρει το ματς περισσότερο στα μέτρα της, ανεβάζοντας τις γραμμές της στο τερέν. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε κάποιες φάσεις προς την αντίπαλη περιοχή, δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, στο 41ο λεπτό, η τύχη αποφάσισε να γυρίσει ακόμα περισσότερο την πλάτη προς τη μεριά των γηπεδούχων, χαρίζοντας ως... δώρο ένα αναπάντεχο γκολ στη Βιζέλα. Αναλυτικότερα, ο αρχηγός των «γαλαζοκίτρινων», Ζοαζίνιο, βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, στέλνοντας άθελα του τη μπάλα στο τέρμα της ομάδας του. Έτσι, από το πουθενά η Βιζέλα βρέθηκε να προηγείται στο ημίχρονο με 0-2, προσθέτοντας τεράστια πίεση πλέον στο σύνολο του Ρικάρντο Σοάρες.

Στην επανάληψη, όπως ήταν λογικό, η Εστορίλ ανέλαβε έναν πιο κυρίαρχο ρόλο μέσα στο τερέν. Αύξησε τα ποσοστά της κυκλοφορίας της μπάλας, άρχισε να εκτελεί παραπάνω τον τερματοφύλακα της Βιζέλα, Φαμπιάν Μπούντιτς, και γενικότερα ανάγκασε τους φιλοξενούμενους να συμβιβαστούν σε έναν πιο παθητικό ρόλο. Όμως, το γκολ της μείωσης δεν ερχόταν με τίποτα. Πέρασε το 60', πέρασε και το 75', ωστόσο η Βιζέλα κρατούσε σφιχτά αυτό το προβάδισμα της στο σκορ. Και τελείως απροσδόκητα, στο 83ο λεπτό εκμεταλλεύτηκε μία από τις λιγοστές ευκαιρίες της στο δεύτερο ημίχρονο και πραγματοποίησε το εκκωφαντικό 0-3. Με τον Άλεξ Μέντεζ να τροφοδοτεί με ευνοϊκές προϋποθέσεις τον Τόμας Σίλβα μέσα στην περιοχή της Εστορίλ, ο 23χρονος φορ, που είχε μπει ως αλλαγή λίγα λεπτά πριν, δεν αστόχησε και με το πρώτο του τέρμα στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, διαμόρφωσε το τελικό 0-3.

Έτσι, με αυτήν την τεράστια νίκη της, η Βιζέλα ανέβηκε στην 9η θέση της βαθμολογίας με 29 βαθμούς, παραμένοντας στη μέση του πίνακα. Από την άλλη, η Εστορίλ δεν... κουνήθηκε μεν από την 15η θέση, όμως έχει μια διαφορά ασφαλείας από τη ζώνη του υποβιβασμού (στο +6 από τα play-out).

Πορτιμονένσε - Σπόρτινγκ Λισσαβόνας 0-1

Δύσκολο διπλό, έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, πήραν τα «Λιοντάρια» μέσα στην έδρα της Πορτιμονένσε, με τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, βέβαια, να μένει για μία ακόμα αγωνιστική εκτός αποστολής.

Η Σπόρτινγκ είχε από την αρχή του ματς τον έλεγχο του ρυθμού και των κινήσεων, καταφέρνοντας να δείξει από νωρίς ποιος είναι το... αφεντικό μέσα στο τερέν. Με την κατοχή της μπάλας να έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα στο πρώτο ημίχρονο (24%-76%), οι φιλοξενούμενοι πίεζαν ασφυκτικά για να βρουν το γκολ που θα τους απελευθέρωνε και θα έδιωχνε το άγχος από πάνω τους. Έτσι, μετά τις απανωτές στιγμές που έχασαν μπροστά από την εστία του Νακαμούρα, οι παίκτες του Ρουμπέν Αμορίμ κέρδισαν πέναλτι στο 41', με τον Νούνο Σάντος να ανατρέπεται εντός περιοχής από τον Ζίε Ουαττάρα. Την εκτέλεση ανέλαβε λίγα λεπτά μετά ο Πέδρο Γκονσάλβες, με τον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό, όμως, να στέλνει τη μπάλα άουτ και να οδηγεί τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με τη «λευκή» ισοπαλία να κυριαρχεί.

Στην επανάληψη, ο σύλλογος της Λισσαβόνας επιχείρησε να γίνει πιο επικίνδυνος, θέλοντας να αναγκάσει με το υψηλό pressing του την άμυνα της Πορτιμονένσε σε κάποιο εύκολο λάθος. Οι φάσεις έρχονταν, όμως η φλυαρία των επιθετικών των «πράσινων» τούς εμπόδιζε από το να ανοίξουν το σκορ. Ο 38χρονος κόουτς της Σπόρτινγκ θέλησε να αλλάξει την κατάσταση με κάποιες αλλαγές, βάζοντας μέσα στον αγώνα τόσο τον Ματέους Ρέις όσο και τον Παουλίνιο. Και, εν τέλει, έπιασε διάνα. Αυτό διότι δύο λεπτά μετά την είσοδο του Παουλίνιο, στο 77ο λεπτό, η Σπόρτινγκ βρήκε το πολυπόθητο γκολ, με τον ίδιο να σκοράρει! Πιο συγκεκριμένα, μετά από πάσα του Γκονσάλβες, που είχε χάσει το πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο, ο 30χρονος μεσοεπιθετικός λύτρωσε την ομάδα του με το τρίτο του τέρμα φέτος, πετυχαίνοντας ένα άκρως κομβικό γκολ για την οικονομία του πρωταθλήματος. Έτσι, η Σπόρτινγκ υλοποίησε το 0-1, παρά το γεγονός πως η ανασταλτική λειτουργία των γηπεδούχων και, κυρίως, ο 28χρονος Ιάπωνας τερματοφύλακας τους, Κοσούκε Νακαμούρα, είχαν λειτουργήσει άψογα στα καθήκοντα τους. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η Σπόρτινγκ πήρε ένα διπλό ουσίας με 0-1, σπαταλώντας αρκετές φάσεις μέχρι να φτάσει στο στόχο της.

Η νίκη αυτή, συνεπώς, στέλνει τα «Λιοντάρια» της Λισσαβόνας στους 47 πόντους και τα διατηρεί στην 4η θέση της βαθμολογίας. Από την άλλη, η Πορτιμονένσε παρέμεινε 14η με 26 πόντους, δίχως να κινδυνεύει, τουλάχιστον προς το παρόν, με υποβιβασμό.

Τσάβες - Πόρτο 1-3

Μπορεί η Τσάβες να πάλεψε στα ίσια απέναντι στην πολύ πιο ποιοτική Πόρτο, ωστόσο το ατομικό ταλέντο των «Δράκων» μίλησε και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το νικητή της αναμέτρησης.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν πάρα πολύ ανοιχτό, με τις δύο ομάδες να παλεύουν σκληρά για να απειλήσουν η μία την άλλη. Μάλιστα, η Πόρτο αιφνιδιάστηκε αρκετά από την προσέγγιση της Τσάβες, καθώς μπορεί να κατέβηκε με το αμυντικό σύστημα του 5-4-1, ωστόσο δεν έμεινε κλεισμένη στις γραμμές της, επιλέγοντας να μη φοβηθεί τους φιλοξενούμενους. Βέβαια, με τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου, η Πόρτο βρήκε άμεσα ενα γκολ, το οποίο έγειρε ξεκάθαρα την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του Σέρχιο Κονσεϊσάο. Σκόρερ χρίστηκε ο Ντάννι Νανάσο, ο οποίος δέχθηκε την πάσα του Οτάβιο και πέτυχε το πρώτο του τέρμα τη φετινή σεζόν στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Εν συνεχεία, η Τσάβες επιχείρησε να ψάξει την ισοφάριση, όμως η ανασταλτική λειτουργία των «Δράκων» υλοποίησε άριστα τα καθήκοντα της και δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να φανούν επικίνδυνοι στο βαθμό που να προξενήσουν προβλήματα. Και εφόσον, λοιπόν, το σύνολο του Βίτορ Καμπέλος δεν κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα, ο Οτάβιο λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου έκανε το 0-2 και έδωσε στην Πόρτο ένα τεράστιο προβάδισμα νίκης. Το τέρμα ήρθε στο 43' και ανακούφισε σε μεγάλο βαθμό τους «μπλε».

Βέβαια, στην επανάληψη, η Τσάβες δεν τα παράτησε. Πιο αναλυτικά, στο 53' κέρδισε πέναλτι, με τον Στίβεν Βιτόρια να το εκτελεί εύστοχα και να μειώνει στο σκορ. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσε νέο ενδιαφέρον στον αγώνα, με την Πόρτο πλέον να καλείται να διαχειριστεί καλύτερα το υπέρ της πλεονέκτημα. Οι αλλαγές του Κονσεϊσάο προσέφεραν πνοή και ενέργεια στην ενδεκάδα των φιλοξενούμενων, απωθώντας την Τσάβες από το να κάνει το 2-2, ενώ παράλληλα και οι δύο κόκκινες των γηπεδούχων (73' Ζο Μπατίστα, 87' ο Ζοάο Μέντες) έκαναν το έργο τους πάρα πολύ δύσκολο. Έτσι, η Πόρτο κατάφερε να μείνει στο ύψος της και να φύγει νικήτρια από το «Estadio Municipal Eng. Manuel Branco Teixera». Και μάλιστα, το τρίποντο αυτό ήρθε και με... buzzer-beater του Τόνι Μαρτίνεζ στο 90'+6, με τον 25χρονο Ισπανό εξτρέμ να σκοράρει για το 1-3.

Η επικράτηση αυτή της Πόρτο, την διατηρεί στη 2η θέση της βαθμολογίας και στο -8 από την πρωτοπόρο Μπενφίκα, η οποία έχει το μεγάλο προβάδισμα για τον τίτλο. Από την άλλη, η Τσάβες έμεινε στην 13η θέση με 26 πόντους, νιώθοντας ασφάλεια, προς το παρόν, όσον αφορά τη σωτηρία της στην κατηγορία.