ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 571 of /home/postgame/public_html/includes/menu.inc).
Κώστας Παλαιολόγος

27 May, 2024 - 11:16

Categories: 

Βαλβέρδε: «Είμαι Ολυμπιακάρα και χαρούμενος για τον Μεντιλίμπαρ, το αξίζει!»

Είναι «άρρωστος» συναισθηματικά με τον Ολυμπιακό και το φωνάζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί! Για τον μοναδικό και λατρεμένο Ερνέστο Βαλβέρδε ο λόγος, ο οποίος στα τρία χρόνια που κάθισε στη άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου (2008-09 και 2010-2012) γνώρισ επολύ μεγάλες στιγμές πανηγυρίζοντας τρία Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας.

 

Ο 60χρονος προπονητής της Αθλέτικ Μπιλμπάο παραχώρησε συνέντευξη στο MEGA όπου μίλησε για το δέσιμό του και τις αναμνήσεις του από τον Ολυμπιακό, τη σχέση του με τον Μεντιλίμπαρ και την ευχή του για τον ιστορικής σημασίας τελικό της προσεχούς Τετάρτης κόντρα στην Φιορεντίνα:

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βαλβέρδε στο MEGA:

 

«Η σχέση μου με τον Ολυμπιακό θα είναι πάντα εκεί»

 

Για το αν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Ολυμπιακό: «Φυσικά, έτσι είναι. Υπάρχουν πράγματα που όταν πας σε μία ομάδα δεν μπορείς να φανταστείς ότι μπορούν να συμβούν. Όταν ήρθα στην Ελλάδα δεν μπορούσα να ξέρω ότι θα συμβούν όλα αυτά. Από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να πάω στον Ολυμπιακό, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα περνούσα τρία χρόνια εκεί. Ότι θα ζούσα αυτήν την τρομερή εμπειρία, τόσο απίστευτη τόσο για μένα όσο και για την οικογένειά μου και να μοιραστώ αυτά τα χρόνια με κόσμο που δεν με έκανε να νιώσω ξένος.

 

Γιατί ήμουν ένας ξένος που πήγαινα εκεί για να ψάξω για δουλειά, για να έχω δουλειά και ώστε να εργαστώ στην Ελλάδα και να δω πώς με αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι, πώς με αναγνώριζαν, όχι μόνο οι οπαδοί του Ολυμπιακού αλλά και των άλλων ομάδων και τη γενναιοδωρία που είχαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί μου. Αυτή η σχέση θα είναι πάντα εκεί».

 

«Ο Ολυμπιακός είναι ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα»

 

Για το τι αγαπά περισσότερο στον Ολυμπιακό: «Είναι δύσκολο να το ξεχωρίσεις. Τελικά είναι τα πάντα. Ο σύλλογος είναι ένα σύνολο. Από τους ανθρώπους, από τον πρόεδρο που σε βοηθάει και σε σπρώχνει να είσαι εκεί, από τον κόσμο που δουλεύει για την ομάδα κάθε μέρα και τους βλέπεις ότι είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν να νικήσεις τα παιχνίδια.

 

Και βέβαια οι καταπληκτικοί οπαδοί που έχει ο Ολυμπιακός και σε ενθαρρύνουν κάθε δευτερόλεπτο στο Καραϊσκάκη. Που πας στην Αυστραλία και είναι εκεί και δεν ξέρεις πώς βρέθηκαν εκεί. Πας στη Γερμανία και είναι το ίδιο. Ο Ολυμπιακός είναι ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα. Είναι τα συναισθήματα του κόσμου και αυτά τα συναισθήματα τα κουβαλάς μαζί σου. Στο τέλος καταλαβαίνεις ότι αυτό σημαίνει πολλά για πολλούς ανθρώπους».

 

Για τα συναισθήματά του όταν ακούει το όνομά του ως σύνθημα από την εξέδρα: «Αυτό ήταν καταπληκτικό (γελάει). Μου συνέβη όταν ήμουν στο Μπιλμπάο. Περπατούσα στο Μπιλμπάο και συνάντησα Έλληνες τουρίστες και άρχισαν να το τραγουδούν στη μέση του δρόμου και ‘πέθαινα’ από αμηχανία. Όλος ο δρόμος γεμάτος κόσμο και όλοι τους τραγουδούσαν. Και εγώ τους έλεγα σταματήστε, σταματήστε σας παρακαλώ!

 

Είναι κάτι που δεν μου έχει συμβεί πολλές φορές στην Ελλάδα. Θα ήθελα πολύ να το πω, να τους το τραγουδήσω μέσα από το γήπεδο! Αλλά δε θα ήξερα πώς να το κάνω! Είναι ένα απίστευτο πράγμα»!

 

«Η γενναιοδωρία του κόσμου απέναντί μου ήταν απίστευτη»

 

Για τις εικόνες που κρατά περισσότερο στη μνήμη του: «Πολλές εικόνες με τους οπαδούς. Θυμάμαι τον κόσμο που ερχόταν όταν σταματούσε το πούλμαν. Όταν πηγαίναμε να παίξουμε στον Βόλο ή στον Παναιτωλικό. Πηγαίναμε παντού και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ήταν παντού! Ή στην Αθήνα όταν πηγαίναμε να παίξουμε ντέρμπι. Απίθανες εικόνες. Έχω αναμνήσεις από απίστευτες καταστάσεις.

 

Επίσης η γενναιοδωρία του κόσμου απέναντί μου ήταν απίστευτη. Θυμάμαι μία ιστορία όταν πήγαμε διακοπές με την οικογένειά μου στον Μυστρά για να δούμε τη Μονεμβασία, τη Σπάρτη και τον Μυστρά. Παρκάραμε το αυτοκίνητο στο ξενοδοχείο και την επόμενη μέρα που φύγαμε είχαν ζωγραφίσει στον δρόμο: ‘Ευχαριστούμε Ερνέστο για όλα όσα μας έδωσες!’

 

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ζωγράφισαν ένα γκράφιτι, που συνήθως σε πάνε φυλακή για αυτό. Εκεί ήταν το γκράφιτι, μπροστά στο αυτοκίνητό μου και εγώ και η οικογένειά μου είχε ‘παραισθήσεις’. Ρώτησαν τι είναι αυτό; Τους εξηγούσα ότι εδώ έτσι είναι τα πράγματα. Το ίδιο και όταν χανόμουν σε οποιοδήποτε μέρος. Σε ένα νησί. Στη Μήλο. Και φτάνεις σε ένα εστιατόριο και μία κυρία, παρόλο ήταν ΑΕΚ, σε καλεί να φας. Όχι, εγώ θέλω να πληρώσω. Όχι, όχι, εμείς σε καλούμε, σε παρακαλώ. Υπήρχε κάτι ιδιαίτερο που ένιωσα εκεί και ο κόσμος το ένιωσε μαζί μου.

 

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί. Υποθέτω ότι βοήθησε ότι κερδίζαμε παιχνίδια. Και γενικά όσα πετύχαμε. Χαμηλώσαμε λίγο την ένταση. Στην Ελλάδα ο κόσμος παρασύρεται πολύ με το ποδόσφαιρο. Δίνεται μερικές φορές υπερβολική σημασία σε αυτό. Περισσότερο από την Ισπανία. Στην Ελλάδα πάντα τους αρέσει να λένε: ‘Είμαστε τρελοί με το ποδόσφαιρο’. Εδώ στην Ισπανία είναι λιγότερο. Αλλά και η Μπιλμπάο είναι λίγο σαν τον Ολυμπιακό με αυτήν την έννοια».».

 

Αν παίζει σημασία το DNA της ομάδας: «Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι το στιλ που έχει η ομάδα, αυτό που λέμε DNA. Είναι σημαντικό οι παίκτες και οι προπονητές να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό. Είναι σαφές ότι ο κάθε προπονητής έχει τον τρόπο του να προπονεί και για αυτό τους προσλαμβάνουν. Για αυτό με προσέλαβε ο Ολυμπιακός. Για αυτό πήρε και τον Μεντιλίμπαρ.

 

Επειδή έχει το δικό του στιλ που θέλει να φέρει στην ομάδα όμως την ίδια στιγμή ο προπονητής πρέπει να λάβει στα υπόψιν ό,τι χρειάζεται η ομάδα και τι είναι η ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι μία δυνατή ομάδα, που πάντα μάχεται. Αυτό ζητάνε και οι οπαδοί της, μία ομάδα που κυνηγά πάντα τη νίκη. Εκεί βρίσκεται το κλειδί. Να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά οι προπονητές αλλά και οι παίκτες».

 

Για τον αν είναι φίλος με τον Μεντιλίμπαρ: «Φυσικά και είμαι. Παίξαμε μαζί πριν από περίπου 40 χρόνια. Ήμασταν συμπαίκτες. Πλέον είμαστε συνάδελφοι προπονητές και έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές ο ένας τον άλλον με διαφορετικές ομάδες. Γνωριζόμαστε καλά. Ήξερα πολύ καλά ότι θα ταίριαζε πολύ στον Ολυμπιακό από τον τρόπο που βλέπει το ποδόσφαιρο γιατί είναι ένας εργατικός προπονητής.

 

Σκληρός επίσης. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και με πίεση ψηλά. Ξέρει ότι αυτό θα δουλέψει. Και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν γιατί το αξίζει. Γιατί ζει αυτά που εγώ είχα ζήσει τότε και το απολαμβάνει. Και το να πηγαίνει στον Ολυμπιακό και να το απολαμβάνει σημαίνει πολλά. Είναι μία μεγάλη εμπειρία.

 

Όπως συνηθίζω να λέω οι Βάσκοι προπονητές έχουν κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν πολλοί στη Premier που είναι πετυχημένοι και στην Ευρώπη. Είναι σίγουρο επίσης ότι υπάρχουν Βάσκοι παίκτες που θα γίνουν προπονητές. Και ναι, δεν ξέρω, ίσως λειτουργεί πολύ καλά αυτό. Εμείς ταιριάζουμε πολύ καλά στον Ολυμπιακό. Ίσως είναι αυτό. Αλλά λειτουργεί.

Ομάδα: