ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore
Κώστας Στουρνάρας

25 June, 2024 - 03:59

Categories: 

Τηλεθεάσεις, αφιέρωμα για τα 70 χρόνια του Τρίτου Προγράμματος και Καλοκαίρι με τον Zeppelin 106,7!

Το Mega τερμάτισε πρώτο και την εβδομάδα 10 – 16 Ιουνίου με ποσοστό 12,1%, σύμφωνα μετις μετρήσεις της Nielsen.

Δεύτερος ήταν ο Alpha με 11,8% και τρίτος ο ANT1 με 11,5%. Ο ΣΚΑΪ είχε 10,4% και το Star 9,1%, ενώ η ΕΡΤ1 ανέβηκε στο 7,6%. Το Open υποχώρησε στο 4,4%, η ΕΡΤ3 ανέβηκε στο 4%, το ΜΑΚ TV έφτασε στο 2,4% και η ΕΡΤ2 στο 2,2%. Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας συγκέντρωσαν το 75,5% και τα «άλλα κανάλια» της Nielsen το 24,5%.

Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας

 

 

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα το μεγάλο αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος με αφορμή τα 70 χρόνια του σταθμού. Το αφιέρωμα εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου, καθημερινά στις 18:00 και είναι διαθέσιμο στο ERTecho.

 

Υπό τον γενικό τίτλο «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας» και μέσα από  πέντε θεματικές ενότητες, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας, θα μεταδοθούν είκοσι επιλεγμένα διαμάντια από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας, όπως τα επιμελήθηκαν οι παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος.  

 

Κάθε Δευτέρα παρουσιάζονται μεγάλες προσωπικότητες, κάθε Τρίτη  ιστορικές συναυλίες,  κάθε Τετάρτη αξέχαστες εκπομπές, κάθε Πέμπτη μοναδικές παραστάσεις και κάθε Παρασκευή αποσπάσματα από συναυλίες του Τρίτου.

 

Στη δεύτερη εκπομπή της ενότητας «Μεγάλες Προσωπικότητες», που μεταδίδεται τη Δευτέρα 24 Ιουνίου τις έξι το απόγευμα, συναντιούνται μία κορυφαία καλλιτέχνιδα με έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας διανοητή: Η Ντόρα Μπακοπούλου συνομιλεί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Η κορυφαία Ελληνίδα πιανίστα και ο πρωτοπόρος φιλόσοφος συναντιούνται στο πλαίσιο της εκπομπής της Ντόρας Μπακοπούλου στο Τρίτο Πρόγραμμα «Μνήμες και Απόηχοι». Στη συγκεκριμένη εκπομπή (14 Νοεμβρίου 1996) ο Καστοριάδης συνομιλεί με την Μπακοπούλου για τη βαθιά και συνεχή σχέση του με τη μουσική.

 

Ακολουθεί ένα ακόμη μουσικό αυτήν τη φορά διαμάντι από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ. Την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 18:00, στον κύκλο «Ιστορικές συναυλίες», ο  Herbert von Karajan διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου στην τελευταία από τις τρεις συναυλίες που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 1962, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο παρουσιάζοντας έργα Brahms, Schumann και Wagner. Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία «περάσματα» του ελληνικής καταγωγής κορυφαίου μαέστρου από την Αθήνα, σε μια εποχή που το Φεστιβάλ Αθηνών είχε αρχίσει να προσελκύει στη χώρα μας τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

 

Από τη σπουδαία αυτή γιορτή του Τρίτου, αλλά και γενικότερα του Δημόσιου Ελληνικού Ραδιοφώνου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική. Την Τετάρτη 26 Ιουνίου ο Σίμων Καράς, θεμελιωτής της στενής σχέσης του ραδιοφώνου με τη λαϊκή μας μουσική παράδοση ακούγεται σε ένα ακόμη ντοκουμέντο της ενότητας «Αξέχαστες εκπομπές». Πρόκειται για την εκπομπή «Μούσα Ελληνική» με την Αριέττα Παλιατσάρα, στην οποία ο μεγάλος δάσκαλος και  ερευνητής που έκανε έργο ζωής του την καταγραφή της δημοτικής μας μουσικής Σίμων Καράς, μιλά για τη ζωή του.

 

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις «Μοναδικές παραστάσεις», φιλοξενείται ένα από τα πιο θρυλικά ταλαντούχα αλλά και θυελλώδη ζευγάρια του ελληνικού θεάτρου: Έλλη Λαμπέτη – Δημήτρης Χορν. Πρόκειται για μια ιστορική ηχογράφηση της παράστασης του «Άμλετ» με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη. Η παράσταση του αριστουργήματος του Σαίξπηρ παρουσιάστηκε σε περιοδεία το 1954-1955 στη Θεσσαλονίκη, στη Λευκωσία, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, στην Κωνσταντινούπολη από τον θίασο Χορν-Λαμπέτη-Παππά. Η ηχογράφηση έγινε αρχικά σε δίσκο. Η μαγνητοταινία που αποτελεί το μοναδικό ντοκουμέντο που σώζεται από την παράσταση, παραχωρήθηκε από το ΡΙΚ.

 

Τέλος, την Παρασκευή 28 Ιουνίου οι ακροατές του Τρίτου έχουν την ευκαιρία να ξαναζήσουν ένα ακόμη από τα πολλά δημιουργικά οράματα του Μάνου Χατζιδάκι που κατάφερε να υλοποιήσει: τους περίφημους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας.

Οι αγώνες είχαν στόχο την προβολή των νέων δημιουργών. Την επιτροπή των αγώνων αποτελούσαν προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως οι Νίκος Γκάτσος, Ελένη Βλάχου, Νίκη Γουλανδρή, Γιώργος Κουρουπός, Αλίκη Κυριακίδου Νέστορος, Διονύσης Σαββόπουλος, Κική Μορφονιού και ο ίδιος o Μάνος Χατζιδάκις.

 

Στον κύκλο «Οι Συναυλίες του Τρίτου» την Παρασκευή στις 18:00 θα μεταδοθούν σύντομο απόσπασμα από την Συνέντευξη Τύπου του Μάνου Χατζιδάκι, στο οποίο παρουσιάζει τις θέσεις του αναφορικά με τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού και στη συνέχεια μια επιλογή των τραγουδιών της πρώτης μέρας του πρώτου διαγωνισμού που διεξήχθη το 1981.

“Περιφερειακός και Περιοδικός Τύπος μαζί για τα κοινά προβλήματα”

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ημερίδα για τον Περιφερειακό – Περιοδικό – Κλαδικό Τύπο: Προβλήματα, λύσεις, προκλήσεις» που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) και η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens. Η ημερίδα  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τους επαγγελματίες του Τύπου να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να προτείνουν λύσεις για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κλάδου.

 

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης του περιφερειακού και περιοδικού τύπου και δήλωσε ότι η Κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή ενός μόνιμου μέτρου στήριξης για τον Τύπο με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος ψηφιακής αναβάθμισης των εκδοτικών επιχειρήσεων.

 

Προηγουμένως, εκ μέρους των διοργανωτών τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Γενικός  Γραμματέας της ΕΙΕΤ Νίκος Σουρλόπουλος, ενώ οι Πρόεδροι των Ενώσεων Αντώνης Μουντάκης (ΕΙΕΤ) και Πέννυ Καλύβα (ΕΔΙΠΤ) εισηγήθηκαν τα κεντρικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως το ασφαλιστικό, τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του περιφερειακού και περιοδικού τύπου, την εφαρμογή του Μητρώου Τύπου, το πλαίσιο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων τύπου, την τιμολόγηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, τη διανομή των εντύπων μέσω των ΕΛΤΑ κ.ά.

 

Στην έναρξη της Ημερίδας, τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό του έργου της Γενικής Γραμματείας στο κομμάτι του Τύπου, με κυριότερο τη σύσταση των Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, που συνέβαλαν στη διαφάνεια στο χώρο.

 

Τέλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκδότες στη συνεργασία τους με τα ΕΛΤΑ, όπως η κακή διαχείριση των αποστελλόμενων εντύπων και οι τεράστιες καθυστερήσεις τέθηκαν στον Διευθυντή Μάρκετινγκ και Πωλήσεων των ΕΛΤΑ Ιωάννη Καραδήμα.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Καραμέρος ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., καθώς και βουλευτές άλλων κομμάτων, τονίζοντας την ανάγκη για διακομματική στήριξη του περιφερειακού και περιοδικού τύπου.

 

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων συναδελφικών ενώσεων Τύπου, εκδότες εφημερίδων και περιοδικών κ.ά.

Καλοκαίρι με τον Zeppelin 106,7

Είκοσι τραγούδια που έχουμε αγαπήσει και ταυτίσει με το καλοκαίρι κρύβουν είκοσι απρόβλεπτες, κάποτε συναρπαστικές ιστορίες. Θα τις παρουσιάσει ο Φώτης Απέργης για τις επόμενες δυο εβδομάδες στον Zeppelin 106,7, επαναλαμβάνοντας ένα δημοφιλές αφιέρωμα του 2020.

 

Ένα από τα τραγούδια αυτά, γραμμένο από τους Kinks, υμνεί ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο απόγευμα, αλλά στην πραγματικότητα σχολιάζει σαρδόνια έναν φορολογικό νόμο που είχε ψηφίσει η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ένα άλλο, που έγινε μεγάλη επιτυχία από τον Λι Χέιζλγουντ και τη Νάνσι Σινάτρα, μιλάει για την αφέλεια με την οποία ένας άντρας παραδίδεται στο γλυκό κρασί «ενός αγγέλου» που αποδεικνύεται μικρός διάβολος. Ένα τρίτο, του Ότις Ρέντινγκ, θυμίζει πάντα πώς ο δημιουργός του δεν άκουσε ποτέ τον δίσκο, που έγινε μεγάλη επιτυχία, καθώς σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τρεις μόλις ημέρες αφότου ηχογράφησε το τραγούδι.

 

Υπάρχει κι εκείνο το κομμάτι που ο Ρίνγκο Σταρ εμπνεύστηκε σε μια κρουαζιέρα στη Σαρδηνία, καλεσμένος στο σκάφος του φίλου του Πίτερ Σέλερς. Αφορμή υπήρξε μια συζήτηση για τη συνήθεια των χταποδιών να χτίζουν το σπίτι τους με πετρούλες και γυαλιστερά αντικείμενα του βυθού σαν μικροσκοπικούς μαγικούς κήπους. Ακόμη, ένα ξέφρενο ροκαμπίλι του Μπομπ Ντίλαν με αναφορές τον «Μεγάλο Γκάτσμπι» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Και άλλα πολλά, διαλεγμένα από την εποχή του Εντι Κόχραν και των Beach Boys, έως  τη σημερινή του Τσάιλντις Γκαμπίνο.

 

Από τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 και για δύο εβδομάδες αναζητήστε τα 20 τραγούδια και ανακαλύψτε τις ιστορίες πίσω από αυτά. Μόνο στον Zeppelin 106.7! 

Τα εν οίκω...

Παρέμεινε στην προεδρία της ΕΙΗΕΑ ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ο εκδότης της Real News επανεξελέγη στην θέση μετά τις εκλογές για το νέο ΔΣ της Ένωσης. Αντιπρόεδρος θα είναι ο Γιώργος Δήμας από την Alter Ego, γραμματέας ο Τάσος Μπούρας από την SportDay και ταμίας ο Γιώργος Μιχαλόπουλος από την Ελεύθερη Ώρα. Παρεμπιπτόντως, ο Νίκος Χατζηνικολάου ανανέωσε την θητεία του και στο ΔΣ της ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών Τύπου (ΕΝΡΑ), ως τακτικό μέλος.

 

Παρακάτω η νέα σύνθεση της ΕΙΗΕΑ, που σήμερα συγκροτήθηκε σε σώμα:

 

Πρόεδρος: Νίκος Χατζηνικολάου (Real News)

Αντιπρόεδρος: Γιώργος Δήμας (Το Βήμα, Τα Νέα)

Γραμματέας: Τάσος Μπούρας (SportDay)

Ταμίας: Γιώργος Μιχαλόπουλος (Ελεύθερη Ώρα)

Τακτικά Μέλη: Ανδρέας Κουρής (Kontra News), Κωνσταντίνος Νικόλτσιος (Αυγή), Σωτήρης Πουλόπουλος (Κόκκινος Πρωταθλητής)

Αναπληρωματικά Μέλη: Δημήτρης Στεφανάκης (Το Φως των Σπορ), Θανάσης Φουσκίδης (Παραπολιτικά)

Tα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη!

-Το Yachting TV είναι η νέα προσθήκη στο τηλεοπτικό μπουκέτο της ΕΟΝ. Από 20 Ιουνίου, το θεματικό κανάλι που απευθύνεται σε όσους αγαπούν το yachting και την ανοιχτή θάλασσα, είναι διαθέσιμο μέσω της υπηρεσίας της Nova στην θέση 585, με δυνατότητα 7 days catch-up...

-Νέα πρόσωπα ανέλαβαν να «τρέξουν» το «Καρφί» μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ηλία Τζαφέρη, μέχρι πρότινος εκδότη της εφημερίδας. Στο τιμόνι του εβδομαδιαίου εντύπου θα βρίσκεται ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, έχοντας μαζί του, μια πολυπληθή ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων. Ανάμεσα σε αυτούς, όπως γράφει το BigMouth του powergame, θα βρίσκονται οι Βασίλης Σκουρής, Ευτύχης Παλλήκαρης, Κώστας Τσαχάκης, Αντώνης Παληβάκος, Χρήστος Δρούζιας, Ανδρέας Μαζαράκης, Αλεξάνδρα Καϋμένου, Στέλλα Γκαντώνα κ.α...

-Tην συνεργασία του με τον ΑΝΤ1 για τα επόμενα δύο χρόνια ανανέωσε ο Γ. Λιάγκας. Πέρα από το "Πρωινό", ο παρουσιαστής αναμένεται να βρίσκεται και στο τηλεπαιχνίδι "Μoney Drop", στο δεύτερο μισό της σεζόν...

-15 ολόκληρα χρόνια μετρά στην παρουσίαση του κεντρικό δελτίου του σαββατοκύριακου του ALPHA ο Νίκος Μάνεσης αποφάσισε να ανανεώσει την συνεργασία του με το κανάλι μόνο την πρωινή εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση». Σύμφωνα με την Τίνα Μεσσαροπούλου, επικρατέστερη για τη θέση του Μάνεση είναι η Μαρία Νικόλτσιου, η οποία αποτελεί και το πρόσωπο που αντικαθιστά τον Αντώνη Σρόιτερ στο καθημερινό δελτίο όταν εκείνος βρίσκεται σε άδεια...

-Καλό βράδυ και εις αύριο τα σπουδαία!

Κ. Στουρνάρας

kostourn@yahoo.com